БЕСПЛАТНИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРЕГЛЕДИ: Ево ко има право на њих и шта све обухватају

Поделите:

Под слоганом “За твоје добро”, од 6. октобра почеће бесплатни превентивни прегледи на целој територији Бањалуке, саопштено је из Градске управе.
Ради се јединственом пројекту, који проводе Град и Дом здравља, а циљ је превенција и рано откривање болести, са посебним освртом на малигна оболења.

– Прегледи ће обухватати становништво од 18 до 70 година старости у свакој од месних заједница, а обављаће се у амбулантама породичне медицине Дома здравља. Пацијенти ће бити позивани на прегледе, с тим да право на прегледе имају и они који нису позвани од стране тимова породичне медицине – наглашавају из Дома здравља, пише Српскаинфо.

Kако је планирано, први прегледи биће обављени у Мотикама, и то 6. и 7. октобра. После Мотика, прегледи ће бити обављени у Чесми 12. и 13. окотобра. Након тога, следи Шарговац, где ће прегледи бити обављани од 19. до 22. октобра. Истог месеца, и то 26. октобра, екипе Дома здравља биће у Агином селу, а 27. и 28. октобра биће прегледани мештани Бочца.

Термини за остала насеља биће саопштени накнадно, а сви пацијенти добиће позив из амбуланте породичне медицине да се одазову на контроле. Сви који не добију позив, а улазе у обухваћену старосну категорију и желе да се прегледају, могу да се јаве у своју амбуланту породичне медицине и закажу преглед. Сви прегледи су бесплатни, а трошкове акције, која ће трајати годину дана, сносиће Град.

Превентивни прегледи односиће се на следећа обољења:

превенција и рано откривање рака грлића материце, за жене од 18 до 60 година;
превенција и рано откривање рака дојке, за жене од 40 до 70 година: физикални преглед дојки, ултразвук дојки за становништво женског пола од 40 до 49 година, мамографија за становништво женског пола од 50-70 година;
превенција и рано откривање рака дебелог црева и ректума, за становништво од 50 до 70 година, ради се код особа оба пола;
превенција и рано откривање рака простате, за мушкарце од 50 до 70 година;
превенција и откривање повишеног крвног притиска, за становништво од 18 до 70 година, ради се код особа оба пола;
превенција и откривање повишеног шећера у крви, за становништво од 18 до 70 година, ради се код особа оба пола;
превенција и откривање повишеног холестерола у крви, за становништво од 35 до 65 година, ради се код особа оба пола;
превенција и откривање повишеног индекса тјелесне масе, за становништво од 18 до 70 година, ради се код особа оба пола;
превенција и откривање употребе дувана и алкохола и процене физичке активности, за становништво од 18 до 70 година, ради се код особа оба пола.
Из превентивних прегледа искључено је становништво које је већ оболело од малигних болести, кардиоваскуларних болести и дијабетес мелитуса, затим становништво код којег је урађена дијагностика на наведене малигне болести и други превентивни прегледи унутар једне године, те труднице и породиље унутар шест месеци након порода.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here