“Без зида ће бити много мртвих”: Трамп опет прети ванредним стањем

Поделите:

Амерички председник затим је поново запретио да ће прогласити ванредно стање како би обезбедио финансијска средства за зид на граници САД и Мексика, без одобрења Kонгреса. “Имам апсолутно право да прогласим ванредно стање”, рекао је Трамп новинарима

Амерички председник Доналд Трамп бранио је у Мекалену, тексашком граду на граници с Мексиком, своју идеју о изградњи зида, због ког је блокирана влада САД.

“То је питање здравог разума. Њима треба препрека, њима треба зид. Без тога биће само проблема. И много мртвих”, рекао је Трамп додавши како “нема ничега бољег од зида”.

Амерички председник затим је поново запретио да ће прогласити ванредно стање како би обезбедио финансијска средства за зид на граници САД и Мексика, без одобрења Kонгреса. “Имам апсолутно право да прогласим ванредно стање”, рекао је Трамп новинарима.

Председник САД је поручио да уколико Kонгрес не одобри финансијска средства за изградњу зида, он ће “вероватно, скоро бих рекао дефинитивно” прогласити ванредно стање како би заобишао посланике.

Трамп одбија да потпише закон за финансирање и поново отварање владе уколико он не укључује 5,7 милијарди долара за постављање физичке баријере дуж границе САД и Мексика.

Делимична блокада рада владе траје већ 21 дан, због чега око 80.000 федералних службеника не прима плату, подсећа Би-Би-Си. Због делимичне блокаде рада владе САД, амерички председник отказао је и учешће на Светском економском форуму у Давосу у Швајцарској, где је првобитно планирао да путује касније овог месеца.

Ако се до недеље не пронађе компромис, ова блокада америчке владе надмашиће ону из времена Била Kлинтона 1995/96. која је трајала 21 дан.

недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here