Би-би-си објавио прилог о “хомофобији у Србији”

Поделите:

Британска телевизија Би-Би-Си објавила је видео прилог под називом “Хомофобија у Србији” у којем се пита да ли су се ставови о припадницима ЛГБТ заједнице променили од како је Ана Брнабић изабрана за премијера.
Британска телевизија Би-Би-Си објавила је кратак видео прилог под називом “Хомофобија у Србији” у којем се пита да ли су се ставови о припадницима ЛГБТ заједнице променили од како је Ана Брнабић изабрана за премијера Србије.

О томе у прилогу који траје око један минут за британску телевизију говори један од организатора Прајда у Београду Горан Милетић, који каже да у Србији није важно да ли сте геј или лезбејка, али да “можете бити нападнути уколико вас доживљавају као део заједнице”.

Британска телевизија подсећа да је истраживање ЦеСИД-а из 2012. године показало да 48 одсто испитаника у Србији мисли да је хомосекусалност болест коју би требало лечити.

Наводи и да је Прајд био забрањен 2011, 2012. и 2013, након што је 2010. године 150 особа повређено у нападу учесника протеста против припадника ЛГБТ заједнице у Београду.

Милетић је у прилогу Би-Би-Си говори о табуима у Србији, од који је један и ЛГБТ, а британска телевизија подсећа да је Брнабић прошлог месеца изабрана за премијера Србије, чиме је постала прва жена и прва отворено геј особа на тој функцији.

Милетић за Би-Би-Си каже и да је за припаднике ЛГБТ заједнице веома важно да сваки грађанин Србије сваког дана на телевизији види премијерку која је “лезбејка”.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here