БИКОВИЋ: „Балканска међа” шаље снажну антиратну поруку

Поделите:

Београд ће 9. маја свечано обиљежити Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, а четврти пут заредом, биће организована шетња „Бесмртни пук”. Потом следи и велики концерт истакнутих руских и српских умјетника и ансамбала и пројекција филма „Балканска међа” у којем једну од главних улога игра глумац Милош Биковић.

„Балканска међа” је у Србији у самом врху гледаности од почетка ове године и филм је за два и по мјесеца приказивања погледало више од 300000 људи.

Филм руског редитеља Андреја Волгина премијерно је приказан 21. марта.

У филму играју Антон Пампушни, Гоша Куценко, Милош Биковић, Милена Радуловић, Миодраг Радоњић, Гојко Митић и многи други.

Продуцентска кућа „Архангел Студио” коју су основали глумци Милош Биковић и Миодраг Радоњић учествовала је у настајању „Балканске међе”.

Реакције на филм биле су опречне: од овација и статуса најгледанијег филма у Русији за вријеме трећег викенда у марту до позива на забрану приказивања у британским медијима и саме забране у Бујановцу.

Милош Биковић је за Танјуг казао да дуго нисмо имали овакав филм који би изразио осјећања нашег народа говорећи о протеклим догађајима у нашој недавној историји.

„Без обзира на жанр који је условљен јасном и недвосмисленом подјелом на протагонисте и антагонисте, лишен могућности за релативизацију мотива било које стране, „Балканска међа” шаље снажну антиратну поруку, поруку мира и помирења”,каже он.

Веома је важно да су то подједнако осјетили и људи у Србији, Русији, баш као и на другим мјестима где је филм приказан, додао је глумац.

„Ово је прича о љубави, савјести, жртви и подвигу, и вјерујем да је то оно што оставља јак утисак на све оне који су погледали овај филм, али и на оне који су покушали да га забране. А то говори о њима, не о филму”, казао је Биковић, преноси Политика.

Радоњић наглашава да сам број продатих карата и гледаност није био мотив екипе филма када је почело снимање „Балканске међе”.

„Много више били фокусарани на то да се филм, инспирисан оним што је доживио наш народ, исприча на прави начин. Оно што ме је веома пријатно изненадило је чињеница да нас је публика поздрављала овацијама на премијери у сваком граду гдје је филм приказан”, каже Радоњић.

Вјерује да су те овације резултат осјећања олакшања које публика доживи када погледа филм.

„Осјећања, које заправо значи ‘Да, нисам луд што осјећам неправду!“, казао је Радоњић.

ИН4С
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here