Биљана Баковић: Између мита и стварности

Поделите:

Ако оставимо нерешено ово питање, опет ће наша деца да се бију, јер је питање да ли ће се решити за 10, 20 или 100 година, истакао председник Александар Вучић

После најава председника Александара Вучића да је потребно покренути широк друштвени дијалог за решавање проблема Косова и Метохије, огласили су се бројни представници власти и дела опозиције, али су у том табору спремност на разговор изразили само Демократска странка Србије и ванпарламентарни Народни слободарски покрет. Позив на дебату упућен је најпре ауторским текстом председника у „Блицу”, а затим прексиноћ у интервјуу телевизији Пинк, када је Вучић нагласио да је његова обавеза да позове све на разговор о КиМ и да жели да чује мишљење опозиције и како би они решили проблем. „Ја ћу да их саслушам и да им кажем шта ја мислим. Не пре дијалога, нећу никоме ништа да намећем. Хоћу да видим шта можемо да направимо”, рекао је Вучић.

„Ако оставимо нерешено ово питање, опет ће наша деца да се бију, јер је питање да ли ће се решити за 10, 20 или 100 година”, истакао је председник Србије и додао да ће да разговара са свима који то хоће. Нека разговарају академици, црква, историчари, политичари и обични људи, објаснио је он.

У тексту за београдски дневник Вучић је истакао да је унутрашњи дијалог о Косову одлучујући за будућност Србије и српског народа: „Време је да као народ престанемо као ној да забијамо главу у песак, да покушамо да будемо реални, не допустимо да изгубимо или некоме предамо оно што имамо, али и да не чекамо да ће нам у руке доћи и оно што смо одавно изгубили.”

Подршка Вучићевој иницијативи стигла је од главног коалиционог партнера Ивице Дачића, који је указао да треба решавати узрок косовског проблема и наћи одрживо решење, будући да су се времена и међународни односи променили. Дачић је рекао да се проблем Косова често злоупотребљава у политичке сврхе и да се свако ко је покушао да решава тај проблем суочавао с две врсте „фикција”. „Једна је прича у рангу митова о величању наших унапред изгубљених битака, а друга је катастрофична политика која каже: све смо изгубили, дајте да дигнемо руке од Косова”, казао је Дачић после разговора са шефицом бугарске дипломатије Екатерином Захаријевом, преноси Бета. Иако не верује да се о томе може постићи консензус, каже да може бити покушаја да се разговара и да свако изнесе своје мишљење.

СНС снажно подржава иницијативу да се отвори унутрашњи дијалог о КиМ, рекао је потпредседник СНС-а Марко Ђурић. „Нама не одговарају нејасна и недоречена решења, да стално будемо у дефанзивној улози. Мислим да је веома важно да имамо активну позицију, да излазимо са нашим предлозима за решење”, рекао је Ђурић на ТВ Пинк, а преноси Танјуг. СПО је такође међу првима пружио пуну подршку Вучићевој најави разговора. „Наша странка активно ће учествовати у овом дијалогу и понудиће своје конкретне предлоге да Косово више не буде симбол смрти и пораза, него симбол борбе за живот и победу земаљске, а не небеске Србије”, наведено је у писаној изјави Вука Драшковића.

„Нема више дијалога, остаје само Лазарева клетва”, поручује са друге стране лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који у изјави Танјугу додаје да унутрашњи дијалог неће донети ништа ново. „Све је јасно, треба замрзнути дијалог, тражити да се укључи Русија као наша сила заштитница, прекинути преговоре о уласку у ЕУ и треба тражити да се косовско питање врати у УН, сваком нормалном је то јасно”, закључује Шешељ. Према његовим речима, све власти након 5. октобра прихватале су понешто и сада моле за помоћ. „Једни су прихватали ознаку за фусноту, други Бриселске споразуме, сви су прихватили нешто”, рекао је Шешељ. Он истиче да СРС не подржава ни напредњачку политику, ни политику Томислава Николића и Александра Вучића.

Од тзв. проевропске опозиције се огласио ДС, односно њен потпредседник Бранислав Лечић, који је оценио да Вучић тражи дијалог само „када му је густо”, као у погледу КиМ, док у свим осталим стварима преузима одговорност на себе. „Дијалог тражи само када зна да ту нема политичких поена и да може да буде негативно за њега”, рекао је Лечић агенцији Бета.

Лидер Двери Бошко Обрадовић оцењује да је Вучићев позив „припрема јавности за признање Косова и избацивање КиМ из уставне преамбуле”, чему ће се, каже, снажно супротставити. Обрадовић тврди да је актуелна власт већ признала независно Косово, направила границу са КиМ и укинула српске државне институције на КиМ потписивањем „антиуставног Бриселског споразума”.

Председник ДСС-а Милош Јовановић оценио је да је добра прилика да се отвори и дијалог о ЕУ интеграцијама јер су, како је навео, та два процеса повезана. Јовановић је агенцији Бета рекао да ће се ДСС одазвати позиву на дијалог због важности теме, али је додао да дијалог за ту странку долази у обзир само ако ће се разговарати о стратегији очувања КиМ у саставу Србије.

„Изгледа да је камата на кредит Запада у виду подршке званичној политици Србије од 2012. године стигла на наплату”, изјавио је председник Државотворног покрета Србије Слободан Самарџић. Он је оценио да је права функција тзв. јавне расправе, пребацивање историјске одговорности за предају Косова на иначе непостојећу јавност Србије. „Унутрашњи дијалог о КиМ не сме послужити као изговор за одустајање од даље борбе за наше легитимне интересе и баш због тога ћемо ми у наредном периоду изаћи са низом конкретних и конструктивних предлога”, навео је Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета

Петров: Црвена линија је – Косово и Метохија у Србији

Професор Правног факултета у Београду Владан Петров сматра да Косово и Метохија мора уставноправно остати део Србије, јер је то, како је истакао, „црвена линија” од које се не може одступити, док је о свему осталом дијалог могућ. Он је за Танјуг указао да, уставноправно посматрано, КиМ може престати да буде део Србије само вољом грађана Србије израженом на референдуму, а никако вољом једног човека или политичке опције и подсетио да преамбула српског устава прокламује „суштинску аутономију Косова и Метохије”.

Билт: Нови реализам између Србије и Косова

Стокхолм – Шведски дипломата Карл Билт оценио је интересантним позив Александра Вучића на широки друштвени дијалог о Косову и запитао да ли је реч о „новом реализму у обликовању односа између Србије и Косова”. Билт се огласио на свом твитер налогу.

Хоџај и Пацоли: Решавање и нормализација односа

Приштина – Одлазећи косовски министар за спољне послове Енвер Хоџај каже да је план председника Србије Вучића да реши односе Београда и Приштине добродошао као, како је рекао, преокрет у политици Србије према својој земљи. Лидер Алијансе за ново Косово и бивши косовски председник Беџет Пацоли такође подржава Вучићеву иницијативу и истиче да она „отвара пут ка нормализацији односа између двеју земаља”, преноси Танјуг.

Мантер: „Узајамно признавање земаља“

Бивши амбасадор Србије у Београду и председник Института Ист вест Камерон Мантер оценио је да је покретање унутрашњег дијалога о Косову одлична иницијатива и изразио наду да ће она бити успешна. На питање Танјуга шта би по њему био позитиван исход тог унутрашњег дијалога, бивши амерички амбасадор каже да би то било „узајамно признавање земаља” и „узајамно признавање економских, културних и других циљева”. На констатацију да је признање независности КиМ за Београд искључено, напомиње да ће „бити потребно време”, али да је то прави одговор.

Ивановић: Покушавали су и Ђинђић, Коштуница, Тадић

Лидер грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић оценио је да је добра идеја председника Вучића о обнављању дијалога о Косову. Он је за агенцију Бета рекао да су такву идеју имали и Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница и Борис Тадић.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here