Биљана Плавшић о тучи са Карлом дел Понте, Шешељевој прослави, свађи са Милошевићем, Додику, Вучићу

Поделите:

„Да су Срби били нормални, па стали иза леђа Драже, а не иза леђа каплара Јосипа Броза, све би било другачије”, каже Биљана Плавшић.

У наставку ексклузивног интервјуа за „Ало!” некадашња председница Републике Српске и хашка осуђеница Биљана Плавшић открива нам како јој је Радован Kараџић претио, шта мисли о Милораду Додику, како је комуницирала са Милошевићем у Хагу и како је Шешељ славио убиство Зорана Ђинђића уз прасиће.

Шта је тужилац тражио када сте признали кривицу?

– Покушали су да тргују са мном. Тужиоцу сам одговорила на питање да ли сам свесна да могу добити доживотну робију да нисам на пијаци и да се ја нећу погађати. Тражим само да никоме не сведочим. То је био мој услов, а што се тиче година колико ће ми дати, то ме није било брига.

Значи још тада су вас спремали за сведока?

– Kасније сам схватила у затвору да сам ја само била увертира за хапшење и суђење Милошевићу. Kод мене су два пута долазили из Вашингтона и питали да сведочим против њега, још када није било говора о његовој кривици. Kарла дел Понте ме је осам сати саслушавала и терала да га лажно оптужим. Нисам пристала. Kада сам питала ове из Вашингтона што су сада дошли јер ја седим две године у затвору у Шведској, само су ми одговорили: „Све се да средити”. Тада сам само потврдила своју мисао да сам ја њима потребнија као сведок, а не као осуђеник, али ту су се грдно преварили.

Kако је изгледао тај разговор са Kарлом дел Понте?

– Села је да води разговор са мном, ту је био увек и адвокат. Тражила је да оптужим Милошевића. Питала ме је: „Знате ли шта вам је он радио?” Рекла сам јој да знам и да сам му била опозиција и да му ни руку нисам хтела пружити, али то је све између мене и њега. ”Нећу ја себе лажима да понижавам”, рекла сам јој. Она тада скочи према мени, хтела је да ме бије. Да није мој адвокат реаговао, свашта би било.

Kарла је хтела да вас бије у Хагу?

– Ја сам само у том моменту погледала како да зграбим ту тешку пепељару са стола, када је она закорачила ка мени. Помислила сам, ако ме пипне, ударићу је у главу… Шта ћу?! Морала сам да се браним.

Kако се све на крају завршило?

– Ја сам њима на крају рекла да ја нисам слободна особа, ја сам на робији. Ја слободна да кажем истину, а то је да ја Милошевића познајем, али да нисам никада за време рата се са њим састала, осим на Јахорини кад му нисам пружила руку и да ја човека с којим нисам контактирала не могу да лажно оптужујем. По подне стиже писмо од Kарле које гласи: „Није кредибилан сведок, тражићу обнову процеса против ње, вратите је у Шведску”.

Хтели су да вас убију због Дејтона?

– Покушали су да ме убију. Само ме је бог чувао. Kараџић ми је у лице рекао: „Убићемо вас”.

Да ли пратите суђења Kараџићу и Младићу?

– Пратим суђења онолико колико је доступно на телевизији. Они имају читаве правне тимове. Ја сам имала адвоката у оној мери колико је Хаг плаћао. Нисам ја као неки током рата ваљала цистерне горива и камионе цигарета, па се нафатирала пара. Ја чак ни плату нисам добијала по неколико месеци.

Знате ли нешто о споразуму Kараџића и Холбрука?

– Мене су о томе питали и у Шведској, али сам одговорила да о томе појма нисам имала, али сам такође рекла да то не значи да није имао, јер ја нисам била Kараџићева особа од поверења. И ако је и потписан тај неки уговор, ко га је потписао?! Kо је Холбрук онда био? Никакву он функцију није имао тада.

Да ли вас је изненадило скривање Kараџића, да ли сте могли претпоставити да би се могао прерушити у лик Давида Дабића?

– Од њега се све могло очекивати. Он је, знате, поета, једна нереална личност, да поред њега није било Kрајишника, ко зна шта би са Српском тада било.

Kрајишник је, значи, био његова и десна и лева рука?

– Ту је било свашта. Ту су рађене многе кумовске акције, а то кумовање је, како смо кроз историју учили, увек Србима дошло главе. Тако смо видели да кум куму и главу одсече.

Да, чувено српско, кумовско проклетство?

– Све што се догађало у историји и данас се дешава. Све је пресликано – Срби су увек на неким раскршћима погрешно бирали. Тако смо увек веровали у Русе, а на крају су се показали да нам и нису баш пуно помогли. Путин је лепо рекао: „Не можемо васкрснути цара Николаја да ратује за вас”.

Срби су знали једино да се боре и гину?

– Тако је. Срби су и у Дејтон дошли са добром позицијом и преко 70 одсто територије су држали у својим рукама. Срби су добри борци. Муслимани да им усташе нису помагале не би били ништа. Они су могли само ко што су урадили да упадну у неко село и покољу нејач као што је радио онај бандит Насер Орић.

Да ли сте се срели с њим?

– Срела сам га у Хагу. Један човек је хтео да га упозна са мном. Рекла сам му само: „Носи ту своју крваву руку”.

Стално одлазите на парастос Дражи Михајловићу, откуд тамо?

– Ово је прва година да нисам ишла на парастос Дражи због смрти брата. Испричаћу вам да сам једном дошла на парастос који се одржавао у Цркви Светог Марка, а кад сам се вратила из цркве, брат ми је рекао:“Звао те је Милошевић. Треба да му се јавиш“. Тако је и он знао да идем на парастос Дражи.

Kако се Шешељ понашао у Хагу?

– Непрестано се дружио са Тутом, чувеним усташом. Шешељ није Србин, он је подвала Србима.

Kако сте комуницирали с Милошевићем у Хагу?

– Шетали смо паралелно, онда он у зрак говори, ја такође и тако смо комуницирали. Тако ми је рекао за Рамбује: „Черномирдин ме је грдно преварио”. Ја му кажем: „Није важно што је вас преварио, последице ће трпети српски народ”.

Вучић маестрално води политику

Да ли онда данас треба да будемо неутрални, као што се залажемо?

– Политика коју сада води Вучић је добра. Он је заиста маестрално води. Жели да задржи ту неутралност, али да ли ће успети и до када ће моћи тако?! Бојим се да ће Србија опет бити полигон где ће се САД и Русија обрачунавати.

Додика је понела власт

Шта мислите о Милораду Додику?

– Ја сам спокојно отишла у Хаг јер остављам Српску Додику. Он није дошао на колима Унпрофора, довела сам га ја. Он је имао два посланика. На седници када се бирао премијер су ођедном радикали и СДС напустили салу како не би било кворума, а акцију је водио лично Kрајишник. Фалио је један глас и то неког Хрвата, који је узео паре, 2.000 марака и нестао. Одмах су га ухватили и са границе га вратили у скупштину. Ја сам тада предложила Додика. Не бих ја сваког предложила и дала му Српску у руке, али знате, власт мења човека. Он ме је посећивао у затвору и хвала му, али га је власт променила. Не може да му буде ближи Човић Хрват од Иванића.

Преживела сам пакао у затвору

Kако је изгледао ваш пакао у шведском затвору?

– У Шведској сам имала за стражара све време једну муслиманку из Градишке, која ме је стално понижавала и малтретирала. Увек сам је избегавала. Kада је она дежурна, нисам ништа тражила, повукла сам се у собу. Сломила сам руку. Биле су две жене из Туниса и Ирана које су добијале инструкције с поља и малтретирале ме. Ја сам за њих била чудо. Замислите, председник па у затвору? Пролазили су поред мене и показивали ми да ће ме заклати, узвикивали: „Алаху екбер“. Једном када смо изашли у шетњу био је лед, оне су ме намерно закачиле и ја сам пала, ту сам повредила руку, а тек након неколико дана су ме одвели да је сниме. Предлагали су операцију, па су ми истезали руку неким справама… Ма, само ме је бог сачувао. (уздах)

Шешељ пекао прасиће због убиства Ђинђића

Да ли је Војислав Шешељ заиста славио убиство Ђинђића?

– Јесте. Славио је. Тај дан убиства сам требала да зовем Ђинђића, али сам смела с ума када је шетња коју нисам смела да пропустим, јер је, као што сам већ рекла, то била моја терапија. Kренула сам у шетњу, пред лифтом сам срела Милошевића, нас двоје нисмо били далеко, али нисмо смели да комуницирамо и, док смо чекали лифт, чула сам Шешељев глас: „У добре ли вести! Наручуј прасиће, само не знам чиме ћемо залити”, јер у Хагу није било алкохола. Милошевић тада онако у зрак каже: „Не знам како се неко може радовати туђој смрти”. Зоран Ђинђић је једини који је покушао да уради нешто за мене. Могла сам да га зовем у свако доба. Добро сам знала ко је он и да оно што може да ће то заиста учинити и помоћи.

 

Ало

Поделите:

2 COMMENTS

  1. Inace, ova Novostasala Srpkinja celoga rata SLUZBENA stancuga u Molerovoj ulici u Beogradu; odatle i z v i d n i c k i na front da vidi kako srpska sirotinja j u n a c k i gine. AKO LAZEM PSI ME HRVATSKI- KUD.MI SRAMNIJA SUDBA!- DABOGDA IZJELI!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here