BIO I OSTAO ČOVEK: Arno Gujon i ove godine praznike proveo sa Srbima na KiM

Podelite:

Jedan od onih koji nije zaboravio srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji i koji već više od decenije Srbima u enklavama pomaže da opstanu i žive u gotovo nemogućim uslovima jeste Arno Gujon. Humanitarac je za RTS rekao da pomaže ljudima da bi u budućnosti mogli da žive od svog rada.

Gujon koji sebe predstavlja kao srpskog humanistu francuskog porekla, pomoć za Srbe na KiM prikuplja tokom čitave godine a veliki Božićni konvoj njegove fondacije tradicionalno je i ove godine stigao na Kosmet.

Deset tona pomoći uz Gujona u Božićnom konvoju pratilo je i devet volontera iz Francuske. Nosili su hranu, odeću ali i peći i šporete na drva.

„Bili smo na istoku Kosova, u Metohiji i Gori. Svuda smo sretali ljude u tim enklavama, razgovarali sa porodicama i decom. Isporučili smo 72 šporeta jer u većini tih mesta nema struje. Deci smo obradovali poklonima a odraslima smo želeli da pokažemo ljudsku toplinu i pokažemo bratsku podršku i solidarnost“, rekao je Gujon gostujući u Dnevniku RTS-a.

Francuski humanitarac već četrnaestu godinu za redom Novu Godinu provodi sa Srbima na Kosovu.

„Sada sam sreo ljude koji su odrasle osobe a kada sam prvi put došao na KiM oni su bili deca. To je najveći znak nade u opstanak Srba na KiM“, rekao je Gujon.

Anri Gujon sa svojom organizacijom pokušava pre svega da pomogne ljudima na Kosmetu u tome da im više ne bude potrebna humanitarna pomoć.

„Trenutno u saradnji sa eparhijom raško-prizrenskom kod Novog Brda gradimo farmu svinja u koju smo uložili 150.000 evra. Prethodnih godina smo gradili farme za tov junadi, gajenje koza, preradu voća i povrća i sve one imaju za cilj da ti ljudi koji sada jedva preživljavaju u budućnosti mogu da žive od svog rada“, objašnjava Gujon.

Kada je počelo bombardovanja Srbije 1999. godine Gujon je imao 13 godina i još išao u osnovnu školu gde su organizovane razne debate o opravdanosti bombardovanja.

Gujon se pobunio kada je profesor istorije pokušao da opravda bombardovanja zgrade RTS-a. Argumentacija profesora je bila da je zbog širenja propagande RTS legitimna vojna meta.

Gujon navodi da je tada rekao da je pravdanje ubijanja novinara i civila rezultat propagande ali one koju šire mediji na Zapadu.

 

 

 

Iskra

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here