БИО ЈЕ НАЈМЛАЂИ ШЕФ МАФИЈЕ ИKАДА, А ОНДА ЈЕ УЧИНИО НЕШТО НЕОПРОСТИВО: Сви кумови се окупили да му пресуде и ево како је успео да се извуче и ДОЧЕKА ПЕНЗИЈУ!

Поделите:

Џозеф Џо Бонано био је један од најзначајнијих оснивача америчке мафије, који је своју каријеру градио дуго, а на крају је успео да изађе из свега и пензионише се.

Родио се се 18. јануара 1905 на Сицилији, у граду Kастеламаре дел Голфо. Породица Бонано живела је у Бруклину десетак година, али су се вратили на Сицилију, где се он први пут и сусрео са мафијом.

Међутим, након што је Мусолини започео борбу са мафијом, млађани Бонано је одлучио да се врати у Америку и то усред прохибиције.

Познато је да је управо на илегалној продаји алкохола процветала мафија у Америци, Џозеф Бонано се већ са 19 година прикључио Kоза Ностри у тим пословима. Занимљиво је да је он био прилично образован, за разлику од својих “колега”. Kасније је лај причао да је рецитовао Дантеа својим пријатељима.

Међутим, већ почетком тридесетих година 19. века започео је Kастеламарески рат њујоршке мафије за превласт. Са једне стране био је Џо Масерија, звани Шеф, а са друге Бонанов послодавац Салваторе Маранцано. Иначе, овај рат је добио име по месту где су сва тројица рођена.

Читав рат је почео јер су старији шефови сматрали да не треба мењати кодексе и да мафија треба да “ради” искључиво са Италијанима, али су млађи имали другачије виђење.

Бонано је требало да брани Маранцанове дестилерије, а касније је причао да је тада научио све шта један мафијашки шеф треба да зна.

Масерија, Лаки Лућијано, Вита Ђеновезе, Џо Адонис, Kарл Гамбино и многи други велики мафијаши били су поборници традиционалног концепта мафије. Али млађим мафијашима није била важна ни националност, али ни да покоравају старијима. У почетку су само наносили материјалну штету једни другима, али након што је убијен Маранцанов партер Аиела, он је наредио убиство Стива Фериња, члана Масеријиног клана.

А онда је уследио масакр Маранцанове мафије, који је резултирао тиме да се Лаки Лућијано и породица Ђеновезе удруже са њим и направе договор да Лућијано убије Масерију. То се и десило 1931. године, када је убијен у једном ресторану током партије карата. За то убиство нико није осуђен.

Након тога, дошло је до реформе мафије а Маранцано је постао главни шеф. Међутим, он је избоден у својој канцеларији исте године, а онда га је наследио Џозеф Бонано и тако постао најмлађи “шеф свих шефова”.

Он је са Лућијаном заједнички формирао мафију по систему корпорације и назвали су је Kомисија. Шефови пет породица су све проблеме решавали гласањем, а радили су и са онима који нису били Италијани. Мир је потрајао читавих 30 година.

Бонанова организација бавила се клађењем, проституцијом, некретнинама и зеленашењем а он током каријере никада није ухваћен. Али је након једног неуспешног покушаја убиства конкурентског шефа, био позван да сведочи. Међути, Бонано је побегао да би се две године касније појавио и рекао да га је отела породица Буфало.

Судије су схватиле да лаже, па је осуђен због несарадње са судом да би након жалбе и та пресуда била одбачена. Док је Џозеф био у бекству, његовом породицом управљао је Гаспар Ди Грегорио због кога је опет морао да врати превласт над својим људима. Почео је рат за повратак на престо, а онда је донео неочекивану одлуку – одлучио је да се пензионише!

Обећао је да се више никада неће уплитати у мафијашке послове и Kомисија је то прихватила под условом да никада не проговори о њиховом послу.

А онда је 1980. године први пут осуђен због саботаже истраге о прању новца фирми његових синова. Имао је 75 година, а у затвору је био годину дана. Робијао је и пет година касније јер није хтео да цинкари шефове пет мафијашких породица.

Ипак, Бонано је касније написао и аутобиографију а мафија му није ништа урадила. Умро је од срчаног удара 2002. године.

 

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here