Биографија Колинде Грабар Китаровић – Председница Хрватске, политичар

Поделите:

Kолинда Грабар Китаровић је хрватска политичарка и прва жена која је постала председница Републике Хрватске. Рођена је 29. априла 1968. године у Ријеци.

Када је затруднела, Колиндина мајка је одлучила да ће дете назвати Арсен, ако буде дечак, или Ксенија, ако буде девојчица. Међутим, тадашња тинејџерска поп сензација Зденка Вучковић је отпевала песму „Колинда“ по којој је хрватска председница добила име. Отац Бранко је држао месару и у суседном селу је имао фарму са 22 краве. Колинда је била једина девојчица у селу и занимала ју је математика. Основну школу је завршила на Гробнику, а у Ријеци је уписала гимназију. Крајем трећег разреда је сазнала за програм размене студената. Неколико година је живела у Сједињеним Америчким Државама код породице која ју је прихватила као своју. Пошто јој стипендија није била довољна да покрије трошкове, пеглала је и чистила за дневницу од 20 долара. Одећу је углавном куповала у секанд ханд продавницама. Средњу школу је завршила у Лос Аламосу. 1993. године је дипломирала енглески и шпански језик и књижевност на Филозофском факултету у Загребу. Током студија је живела у студентском дому, а када је скупила новац од превођења и држања приватних часова, изнајмила је стан. Исте године се запослила у Министарству спољних послова и постала је члан ХДЗ-а. Прво је била саветница заменика министра, а онда начелница сектора за Северну Америку. 1997. године је постала дипломатски саветник у амбасади Републике Хрватске у Канади, а затим министар саветник. Уписала је постдипломске студије на Факултету политичких наука, а 2000. године је постала магистар. 2003. године је именована за заступницу у Хрватском Сабору и за министарку за европске интеграције. 2005. године је постала шеф преговарачког тима за преговоре о приступању Европској Унији. Такође је изабрана за министарку спољних послова и европских интеграција. На тој функцији је остала до децембра 2008. године. У марту исте године је постављена за амбасадора Хрватске у Сједињеним Америчким Државама.

Од 2011. до 2015. године је била помоћник генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију. 2014. године је постала кандидаткиња ХДЗ-а за председницу Хрватске. У јануару 2015. године је у другом кругу победила Иву Јосиповића. Њен изборни програм под називом „За бољу Хрватску“ је добио највећу подршку. На тај начин Хрватска је постала једна од десетак земаља на свету које имају председницу. Невладина организација Клепсидра из Сарајева доделила јој је награду Иса-бег Исхаковић, признање за изградњу добрих односа са Босном и Херцеговином. Колинда је чланица Трилатералне комисије, приватне организације чија је улога да гаји блиске односе између Америке, Европе и Јапана. Осим енглеског и шпанског, говори португалски, италијански, немачки и француски језик. Зна да музе краве, да кречи стан и да пуца из снајпера.

Приватни живот

Колинда се 1996. године удала за Јакова Китаровића. Имају двоје деце, ћерку Катарину и сина Луку. Изјавила је да јој супруг пружа велику подршку и да је своју каријеру ставио у други план како би она могла да се посвети политичкој и дипломатској каријери. Јаков је завршио Факултет електронике и рачунарства, а ради као професор на Поморском факултету.

Неке од Колиндиних изјава су:

„Домовински рат темељ је хрватске државе. Зато управо на победничкој баштини Домовинског рата морамо градити будућност своје државе.“

„Олуја“ је била политички оправдана, етички чиста, војнички бриљантно изведена ослободилачка и часна победа за правилан циљ.“

biografija.org

 

Поделите:

1 коментар

  1. Колики је хонорар за писање оваквих увлакачких чланака. Скоро па ти је жао што нисмо пријатељи. Ако није много скупо поручио бих један чланак о Туђману и један о Павелићу.
    Ако буде успешна сарадња организовачемо концерт са Томсоном у Јасеновцу.
    Братсво и јединство

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here