Битка за воду села Ракита

Поделите:

Акција „Одбранимо реке Старе планине” настављена је протестом у селу Ракита, у општини Бабушница. Мештани овог села недалеко од границе између Србије и Бугарске поново не спавају мирно.

Јер, кажу, после неколико недеља мира, опет су кренули радови на изградњи мини-хидроелектране на њиховој Ракитској реци, која пролази кроз село и чиме им је, тврде, угрожен живот.

Док се чује бука машина на градилишту, поред и око њега су на једној страни мештани у протесту, а на другој радници представници инвеститора који гради електрану уз велико обезбеђење.

И полиција је подељена у две групе и на обе стране. Председник месне заједнице Ракита Десимир Стојанов рекао је да ће се борба за очување реке и живота поред ње у селу наставити:

– Обећано нам је да ће радови бити прекинути и да ће се пре свега мислити на нас који живимо овде и на очување природе. Уместо тога изградња је настављена, а ми смо угрожени. Нећемо дозволити да се хидроелектрана гради јер нам се из темеља ремети и мења живот. Грађевинске машине су нам уништиле пут до имања, у селу су се појавила клизишта, а онда смо се суочили са недостатком воде за пиће. Не желимо сукобе, никога нећемо физички нападати, али бранићемо се.

Припадници МУП-а из Полицијске станице у Бабушници мирно стоје и посматрају шта се догађа.

– Овде смо како бисмо спречили евентуалне сукобе. Учеснике протеста смо упозорили да су дужни да поштују јавни ред и мир – кажу полицајци.

Сазнајемо да су мештани Раките поднели пријаве против градитеља, али и да је инвеститор одговорио контрапријавама против житеља села, јер ометају изградњу. Председница општине Бабушница Слађана Николић за „Политику” је рекла:

– Још 2013. године инвеститор Горан Бјелић је добио дозволу за изградњу мини-хидроелектране и после тога потписао уговор са општином о реализацији. Све је било и сада је регуларно. Сматрам и да мештани Раките нису угрожени.

Становници села поред старопланинских река (највише су помињане река Височица, али и Темштица, Трговишки и Бели Тимок, Стањанска, Ракитска и Росомачка река) ни по коју цену летос нису желели да дозволе да се граде мини-хидроелектране – били су чврсти у намери да се сачува Стара планина и живот на њој.

Писали су петиције које су стигле и до Унеска, а још летос је у Ракити Десимир Стојанов, нагласио да борба мештана није само за воду и природу, него за голи живот и да ће мештани својим телима бранити реку и неће дозволити да вода буде усмерена у цеви.

Представници Савеза месних заједница Старе планине и даље тврде да надлежни органи упорно ћуте о великом проблему и да целој Србији прети пошаст изградње несхватљиво великог броја од 800 мини-хидроелектрана, али и још горе – пражњење села и планинског подручја.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here