Бивши генерал Иранске гарде: Били смо у БиХ прерушени у хуманитарце

Поделите:

Иранска револуционарна гарда (ИРЦГ) негирала је 17. априла изјаве једног од својих бивших генерала који тврди да је носио униформу иранског Црвеног полумјесеца (ИРЦС) у “војне сврхе” за вријеме рата у Босни.

Саеед Qассеми (Гхасеми), пензионисани генерал Иранске револуционарне гарде, ултраконзервативац, познат је по својим критикама на рачун бившег реформистичког предсједника Мохамеда Kхатамија и садашњег “умјереног” предсједника Хасаана Роуханија.

У интервјуу за интернет портал Апарат који је ради уз допуштење иранске владе, Qассеми је изјавио како је посјетио Босну деведесетих како би тренирао муслиманске борце који су се борили против Срба, док је носио униформу Црвеног полумјесеца.

Гласноговорник ИРГЦ-а Рамазан Схариф одбацио је Qassemijeve изјаве рекавши: “Опаске господина Qassemijeve, који је кратко, добровољно, био у Босни и пензионисао се прије много времена, су његови лични ставови, лишени кредибилитета ИРГЦ-а и ми их не дијелимо“, пише иранска агенција ИСНА.

Сат времена након изјаве ИРГЦ-а, канцеларија предсједника Хассана Роуханија такођер је одбацила  Qassemijeve изјаве, рекавши да његове тврдње помажу “непријатељу”.

Qassemijeve изјаве долазе само неколико дана након што је амерички Стате департмент означио ИРГЦ као “страну терористичку организацију”, оптужујући је да подржава милитантне групе широм свијета.

Ирански Црвени полумјесец је такође одбацио  Qassemijeve тврдње и запријетио да ће га тужити. “Ако је појединац или државни орган користио лого или униформу ИРЦС-а за операције које су у супротности са циљевима и принципима Међународног удружења Црвеног крста, то се дефинитивно догодило без дозволе или координације са ИРЦС-ом”, објавио је ИРЦС.

Током интервјуа, бивши командант ИРГЦ-а хвалио се својом улогом и понашањем својих другова у рату у БиХ, док су носили униформе ИРЦС-а.

“У Босни, у срцу Европе, много се тога издешавало. Били смо раме уз раме са Al-Qaede. Чланови Al-Qaede учили су од нас. Муџахедини из цијелог свијета су дошли у Босну и то је био један од догађаја. Успостављене су муслиманске јединице џихатиста“, тврди Qассеми.

Слободна европа

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here