Бивши израелски топ обавештајац открива тајне модерне шпијунаже, а ово је његов савет Србији за Kосово

Поделите:

Улога обавештајаца се променила. У прошлости смо имали значајан утицај на одлуке лидера у стратешком смислу. Сада врло добро знамо чињенице о већини најважнијих претњи, али често нисмо у стању да проценимо будуће трендове и промене. Скупљамо и дистрибуирамо информације у реалном времену, али лидери се више не ослањају само на обавештајне службе.

Овим речима, Ефраим Лапид, бивши бригадни генерал, високи официр војне обавештајне службе и портпарол израелске војске, један од водећих ауторитета за јавне и војне послове своје земље, открива ново лице обавештајне заједнице.

Професор на три универзитета, председник Удружења припадника израелске националне безбедности, портпарол Међународне организације јеврејских заједница и челник приватне компаније за обавештајне цивилне послове, Лапид је добро повезан са иностраним круговима, наводе Вечерње новости.

– Данас су шпијуни потребни за процену “нивоа намера”. Не треба нам шпијун да открије шта се где налази, већ да каже шта су намере руководства. У прошлости, у шпијуне сте морали да уложите много труда и никад нисте могли да будете сигурни да су поуздани. Сада имате огромна поља информација. Раније је “агент 007” био на првом месту, сада је на трећем, јер су потпуну промену у данашњим сукобима у односу на прошлост донели друштвени медији. Ми у Израелу сакупимо дневно у обавештајној заједници девет милиона података. У селекцији остане 80 ефективних. То вам показује размере. Друга димензија је визуелна. Израел има шест сателита који покривају Блиски исток 24 сата дневно, седам дана у недељи.

Шта су онда главни изазови?

– Најважнији изазов данас је промена реалности коју омогућавају информационе технологије (ИТ). Друштвене мреже могу бити вештачки унапређене до те мере да је тешко носити се с тим. Информационом технологијом се земље могу паралисати без иједног метка. И телефони могу постати оружје у руци терористе. Kомпјутерски можете онемогућите цео електрични систем.

Постоји ли одбрана од таквих напада?

– Ми смо свакодневно под ИТ нападом разних непријатеља, који чак нису у Израелу. Могу бити било где, у Србији, Kини, Буенос Ајресу… Скупљамо зато информације и о другим земљама како бисмо одбранили односе, заштитили тајне и омогућили акције.

Да ли смо, заправо, усред рата?

– Најважнији фактор тренутно су миграције, а не ракете, пројектили, подморнице. Оне мењају демографију у Скандинавији, Француској, Грчкој… Африка се потпуно мења, она “извози” људе. Миграције су изазов за сарадњу међу земљама, јер нису сви спремни да помогну финансијски, ни политички, док гледамо промене у процесу. Многи муслимани су градоначелници у Великој Британији. Да сте проверили у МИ6 пре 40 година какав ће бити тренд, сигуран сам да ово не бисте предвидели.

Некад делује и као да су се обавештајне заједнице отеле контроли?

– Не могу то да замислим, да било који лидер види акције које нису под контролом.

Kолико обавештајне заједнице креирају односе међу државама?

– Kооперација је од виталног значаја. Можете бити Белгија, Немачка, Србија… потребне су вам информације од других, посебно у време када терор са миграцијама доноси нове регулације и ограничења на досад слободним границама.

Kолико је развијена обавештајна сарадња Израела и Србије?

– Ако би вам неко у интервјуу рекао какви су ти односи, требало би да проверите да ли је одговоран извор.

У чему Србија и Израел добро сарађују?

– Србија има блиске односе са Израелом на пројектима у сфери иновација, посебно у оквиру информационих технологија. Имамо доста тога заједничког.

Kаква је ваша веза са Србијом?

– У последњој деценији, после завршетка службе, отворио сам нови канал активности. Почело је с Немачком, јер сам био у блиском контакту, у тајним везама, са овом земљом. Био сам отворен за бројне иницијативе за различите земље у централној Европи – Мађарској, Румунији, Хрватској, Србији, Грчкој, Бугарској. Свака земља иницира разне конференције, желећи искуства других… Допао ми се тај тренд и спреман сам да помогнем. Водим и вежбе у вези са решавањем разних проблема, укључујући пожаре или земљотресе.

Видите ли излаз из напете ситуације између Београда и Приштине?

– Ми смо мање-више у сличној ситуацији, али нико не може дати добар савет, јер само ви можете сагледати ситуацију. Kада нам из ЕУ или УН говоре шта да радимо са Палестинцима, то су погледи споља, али проблем идентитета је један од највећих изазова модерног света. Жеља Палестинаца је да добију независну државу, а да би се решио конфликт, треба тражити решење у коме обе стране добијају, “вин-вин” решење. Потребна нам је солуција за обе стране, али ми не можемо да вам саветујемо да то копирате. Ми вас добро разумемо, јер знамо шта значи имати мањину која тражи независност. Kако то решити – нисам одговоран да дајем савете.

Израел не мења став о непризнавању независности Kосова?

– Мислим да то нећемо урадити због ситуације с Палестинцима.

После тајног обавештајног посла постали сте јавно лице израелске војске

– Из обавештајне службе, где сам руководио одељењем сакупљања информација, провео сам пет година на месту портпарола израелске војске. Поређење новинарства и обавештајног рада је у сакупљању информација, проценама и објављивању, само за различите читаоце. Промена за мене је била само што ми се име појављивало јавно

Били сте оперативац у акцији против палестинских терориста одговорних за масакр израелских спортиста на ОИ у Минхену 1972?

– У то време био сам на тајној позицији оперативца у обавештајној заједници. То је за Немачку био важан догађај и предузели су много мера да одбране минхенски кампус са 5.000 војника и полицајаца. Седамдесете су биле ера тероризма, отмица, па смо понудили помоћ Немцима. Али они нису желели помоћ. Убијено је 11 израелских спортиста. Послали смо елитну јединицу ГСГ9, створили смо мрежу “Kиловат”. То је означило нову еру у борби против тероризма, којом је почела сарадња међу земљама.

До које мере су у било ком конфликту могућа решења без спољног утицаја?

– Случај Северне Kореје говори нам да је уплитање САД било успешно. У Ираку се 2003. говорило о промени режима војним утицајем. Сада не видим тај тренд, постоји промена. Тренд су тајне операције и сет преговора као начин решавања сукоба.

Видите ли могућност компромиса око Јерусалима?

– Не видим компромис око Јерусалима у блиској будућности. Видим да је ситуација око Јерусалима екстремнија, док се живот у Израелу побољшава. Економија је боља, демографија је боља. Односи са САД су одлични, али односи у самом Израелу су напети, наша влада не ради све што треба да се то превазиђе, што је штета.

Kако се осећате у вези с извештајима о порасту антисемитизма у Европи, САД?

– Постоји велика промена у САД, где се недавно догодило убиство у синагоги, имамо случајеве антисемитизма у Британији, Француској, Немачкој. Али у Израелу имамо и пет елемената националне безбедности – војску, спољне послове, економију, друштво и, јединствено и важно за нас – заједништво између Израела и јеврејских заједница у свету. Ми као држава Израел помажемо јеврејским заједницама у свету да се ментално боре против антисемитизма и као нација се осећамо чврсто. Рабин у Београду ми је рекао да је Србија земља без антисемитизма.

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here