БИВШИ ОСУЂЕНИЦИ ОТВОРИЛИ ПЕKАРУ У KРАГУЈЕВЦУ: Нису имали где да раде, а сада месе бурек

Поделите:

Удружење бивших осуђеника “После кише” из Kрагујевца отворило је пекару и запловило у прехрамбене воде, како би себи обезбедили егзистенцију. Наиме, један од највећих проблема оних који су се некада били иза решетака је што када изађу из затвора ретко ко хоће да их запосли.

У Kрагујевцу, у Битољској улици број 1, у понедељак је почела да ради пекара чији су иницијатори бивши осуђеници. Они овде праве бурек, ванилице, лење пите, слане штапиће. Излаз из проблема са којим се суочавају када изађу из затвора нашли су у производњи хране, јер им се то учинило као делатност од које би могли да живе. Подударност је и што је оснивач удружења “После кише”, Душан Мирић, пекар по струци.

Помажу му још двојица осуђеника

Вешто прави бурек, а у овом послу помагаће му још двојица бивших осуђеника, мајка у супруга једног од њих. Већ за неколико дана двојица некадашњих осуђеника поћи ће на обуку и научиће како да праве бурек.

“Један од главних проблема људи који изађу из затвора је да нађу посао. Једноставно, нико их неће у свом окружењу. Сви на нас гледају на проблематичне људе. Разумео бих када бисмо тражили посао у банци, полицији, али неће да вас приме ни у пекари. Зато се неки од нас, када виде да им нема опстанка на слободи, и враћају криминалу. Ја сам одлучио да прекинем тај низ када сам постао отац. Тада сам се поново сусрео са законом, јер ми је претила тужба за неплаћање алиментације. Зато сам основао удружење и одлучио да се отвори пекара. Уз помоћ градског омбудсмана, социјалних служби, правног факултета, осмишљен је програм за бивше осуђенике”, прича Душан Мирић.

Добили и локал

Локал за пекару добили су од једне добротворке која им помаже у мешењу колача. На отварању, уз врућ бурек, понудили су и слатки мрсни и посни програм из своје пекаре.

“Бурек је намирница која има добро прођу. Малтене сваки трећи доручкује управо бурек и зато мислим да ће ова мисија успети. А ванилице и лења пита су омиљени колачи код нас”, додаје Душан.

Удружење “После кише” броји 900 чланова. И сви они имају проблем како да се запосле. У пекари ће један број њих наћи нови посао и зато пажљиво планирају како да са најомиљенијим производом за доручак освоје тржиште. За колаче већ су нашли неколико муштерија које ће за своје радње откупљивати ванилице и кекс.

Правни факултет подржао бивше осуђенике

Мисија је да се некадашњи робијаши извуку из зачараног круга. О томе Снежана Соковић, професорка на Правном факултету у Kрагујевцу, која је подржала цео пројекат, каже да је у ово јединствен пример добре праксе у Србији, па чак и у неким богатијим и уређенијим земљама “Запошљавање осуђеника и њихова ресоцијализација свуда је осетљиво питање”, каже она.

У плану и набавка пластеника

Некадашњи осуђеници кажу да само траже шансу да пробају поштено да зарађују свој хлеб, док их скоро заувек прати епитет – бивши робијаши. Kажу, осуђивани су за оно што су урадили у прошлости, одслужили шта им је суд одредио, али не би требало да буду криви и за будућност. Тврде да им је жеља да убеде људе око себе да могу да живе од свог рада, само ако им буде дата шанса, схватајући и да они који нису осуђивану тешко проналазе посао. У плану Удружења је да набаве пластеник и производе поврће. До тада – уздају се у прехрамбену производњу.

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here