Бивши папски нунције у Вашингтону позвао папу Франциска да поднесе оставку

Поделите:

БИВШИ папски нунције (амбасадор) у Сједињеним Државама – архиепископ Карло Марија Вигано – обелоданио је документе који сведоче да је врх Римокатоличке цркве све знао о оптужбама за педофилију против архиепископа Вашингтона кардинала Теодора  Маккерика, а да је о свему био информисан – одмах по свом устоличењу – и актуелни папа.

Вигано је прецизирао да је Франциско све знао још 2013-те, али да ништа није предузео.

Католички лист La Verita објавио је Виганово писамо са овим оптужбама и директним захтевом папи Франциску да поднесе оставку.

Дакле: папи који је јуче у Даблину примио жртве католичких свештеника и великодостојника-педофила и обећао да ће учинити све то зло искорени.

Неки католички кругови одмах су пожурили да укажу да је Вигано припадник „конзервативног антипапског крила католичке хијерархије“, а и да је био сумњичен за цурење тајних докумената познато као VatiLeaks.

Тада је Вигано, који је радио у државном секретаријату Ватикана, у писмима папи Бенедикту XVI  раскринкавао корупцију унутар зидина папске државе.

Вигано је убеђен да је управо због тога био уклоњен из Ватикана и послат за нунција у Вашингтонуи.

На тој функцији је провео од 2011-те до априла 2016-те.

Виганов позив папи да поднесе оставку појавио се у дану када Франциско завршава посету Ирској.

Кардинал Маккерик се оптужује да је „одукао у кревет“ најмање једног малолетника, а да је имао сексуалне односе са католичким семинаристима у време када је сам био „обични свештеник“.

Крајем јула морао је да под притиском америчких епископа поднесе оставку.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here