Бивши сарадник Вука Јеремића, Патрик Хо, проглашен кривим по 7 тачака оптужнице

Поделите:

Изрицање пресуде заказано је за 15. март следеће године

Бившег хонгконшког политичара Патрика Хоа порота је пред судом у Њујорку прогласила кривим по седам од осам тачака оптужнице за прање новца, преноси данас Си-Ен-Ен (ЦНН).

Максимална казна за сваку тачку оптужнице износи од пет до 20 година затвора, а изрицање пресуде заказано је за 15. март следеће године.

Седмодневно суђење Хоу, окончано у уторак, почело је годину дана након што је ухапшен на њујоршком аеродрому “Џон Ф. Kенеди” 18. новембра 2017. године.

Хоови адвокати нису дематовали да је он послао новац за који је на крају оптужен. Ради се о два милиона долара послатих председнику Чада, Идрису Дебију, а адвокати су рекли да је тај новац документован и намењен као чин добре воље кинеског енергетског конгломерата који је Хо представљао.

– Патрик Хо је сада осуђен за исплаћивање неколико милиона долара мита страним лидерима у Чаду и Уганди, као део његовог плана да обезбеди нефер пословну предност за кинеску енергетску компанију вредну више милијарди долара. Његови упорни напори да корумпира стране лидере нису били обични послови, већ кривична дела која су за циљ имала да подрију равноправност на међународним тржиштима – рекао је судија Џефри С. Берман, преноси ЦНН.

Хо, који се изјаснио да је недужан, похађао је престижни универзитет Харвард и био је министар унутрашњих послова Хонг Kонга од 2002. до 2007. године.

Након што је одступио са министарске позиције, придружио се невладиној организацији, која је имала улогу консултанта унутар Уједињених нација, “Чајна енерџи фонд комити” (ЦЕФЦ), који је финансирао шангајски конгломерат “ЦЕФЦ Чајна енерџи”, наводи ЦНН, додајући да се причало да је власинк конгломерата Је Ðианминг имао везе у кинеској влади.

Званично, мисија невладине организације којој је припадао Хо је била да служи као “аналитички центар (тхинк танк) високог нивоа”, али је у стварности Хо користио УН како би се спријатељио са светским лидерима и постигао договоре за “ЦЕФЦ Чајна енерџи”, наводи ЦНН.

Хо је, како наводи америчка телевизија, уговорио састанак са председником Чада у пустињи Сахара, а потом му је понудио два милиона долара како би од владе Чада 2014. године осигурао права на коришћење нафте.

ЦНН наводи да је Хо “оркестрирао” покушај подмићивања у Чаду преко бившег министра спољних послова Сенегала Чеика Гаида, који је лично познавао председника Чада Дебија.

Гадио је такође ухапшен прошле године, али су оптужбе против њега одбачене, јер је прихватио да сведочи против Хоа.

Гадио је пред судом изјавио да се председник Чада увредио Хоовим покушајем мита.

– Зашто верују да су сви афрички људи корумпирани – изјавио је Гадио пред судом, цитирајући председника Дебија након што му је послат новац у кутијама.

Фебруара 2016. године Хо се састао са министром спољних послова Уганде Семом Kутесом, који је тада завршио свој мандат председника Генералне скупштине УН.

Хо и Kутеса су разговарали, како наводи ЦНН, о “стратешком партнерству” између компаније “ЦЕФТ Чајна ендерџи” и Уганде на разним пољима.

Kутеса је потом добио 500.000 долара на свом рачуну, додаје ЦНН.

Влада Уганде саопштила је да је “погрешно” рећи да је Kутеса био умешан у ове тврдње.

На суђењу Хоу, први је сведочио Вук Јеремић, бивши председник Генералне скупштине Уједињених нација и лидер Народне странке.

Он је тада изјавио да никада није видео “ништа непрописно” од стране истакнутог бизнисмена из Хонг Kонга поводом оптужби да је подмитио лидере влада у све афричке нације како би уговорио уносне пословне понуде за кинески конгломерат нафте и гаса, пренео је АП.
Јеремић је упознао Хоа када је био председник Генералне скупштине УН-а од 2012. до 2013. године.

После завршетка рада у УН-у, Јеремић је ангажован од стране ЦЕФЦ Чајна Енерџи као консултант.

Јеремић је директно одговарао Хоу, док је радио као консултант за поменуту компанију.

Telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here