Бивши шеф ФБИ изнео шокантне тврдње: РУСИ СУ НАМЕСТИЛИ ИЗБОРЕ, ТРАМП МЕ ЈЕ ТЕРАО ДА ЛАЖЕМ! (Видео)

Поделите:

Када су Комија питали да ли је Трамп од њега тражио да заустави истрагу против Русије, Коми је рекао: „Не, колико знам“. Додао је да нико од њега није тражио да заустави истрагу

Бивши шеф ФБИ Џејмс Коми пред сенатским Комитетом за обавештајне послове сведочи о руском мешању у председничке изборе у САД. Он је рекао да „нема дилему“ да Влада Русије стоји иза бројних упада у изборни систем и покушаја мешања.

У необичном потезу одбор је објавио Комијеве припремљене примедбе у среду после подне. Документ од седам страна истиче његов однос са председником Доналдом Трампом, а неки од детаља су претходних недеља већ процурели у медије.

Завршено је сведочење Џејмса Комија.

Шта је „та ствар“?
Републикански сенатор Џон Мекејн питао је Комија зашто је одустао од истраге о Клинтоновој, а није одустао од истраге о Русима. Он се осврнуо и на део из писаног сведочења Комија.

– Рекао је да би то урадио и додао: ‘Био сам ти одан, веома одан; Имали смо ту ствар, знаш’. Нисам га питао на шта мисли када каже ‘Ту ствар’. Рекао сам му да је једини начин да се позабавимо том темом да Савет Беле куће назове вршиоца дужности заменика државног тужиоца. Он је рекао да би он урадио исту ствар, а онда је поклопио слушалицу – стоји у писаном делу сведочења.


Мекејн: Да ли вас је занимало шта је „та ствар“?

Коми: Да.

Мекејн: Зашто га нисте питали?

Коми је одгооврио да му је било јасно о чему се ту ради.

Мекејн: Да, али мене би изузетно занимало шта је то о чему председник САД говори као о „тој ствари“.

Коми: Имао сам и раније разговоре с људским бићима.

Коми је затим рекао да је његово тумачење да је Трамп „чепљао“ своје сећање, а да је онда схватио да је захтев за лојалност био одбијен.

Мекејн се није сасвим сложио с тим.

„Немам појма“

Још увек нема реакције Трампа на Твитеру, као ни његовог портпарола Шона Спајсера. Ипак, огласила се Спајсерова колегиница Сара хакаби Сандерс. На питање да ли у Овалном кабинету у Белој кући постоји систем за снимање разговора, она је кратко одговорила: Немам појма.

Шта је Комију поручио Трампов говор тела?

Коми се још једном осврнуо на непријатан тренутак током састанка с Трампом, када су само гледали један другог.

– Сећам се да ме је само гледао. Његов говор тела ми је поручивао нешто у стилу: ‘Шта да радим?’ Не сећам се тачно тог тренутка. Ништа није рекао.

Шта Коми није смео да каже јавно?

Питање: Да ли мислите да је Доналд Трамп био у дослуху с Русијом?

Коми: То је питање на које не могу да одговорим на отвореној седници.
Иначе, неки делови сведочења Џејмса Комија неће бити отворени за јавност, него ће бити представљени на затвореној седници.

Откривен идентитет мистериозног професора с Колумбије

Сазнало се и ко је Комијев пријатељ с Универзитета Колумбија који је на Комијев захтев медијима предао документе. Реч је о професору Данијелу Ричману.

Коми Трампу: Објави снимке

Коми је позвао Трампа да објави снимке њиховог разговора.

– Председник свакако зна да ли ме је снимао или не, а ако јесте, моја осећања нису повређена. Објави све снимке, мислим да је то потпуно у реду – рекао је Коми.

Коми: Шта је Хлари тражила од мене

Коми је рекао да је Хилари Клинтон од њега тражила да истрагу о њеном мејл серверу не зове „истрага“, него „верификација“.

На питање да ли би остао директор ФБИ да је којим случајем на изборима победила Хилари Клинтон, Коми је рекао да не зна.

Коми: Руси ће се вратити

Коми тврди да је руско мешање у америчке изборе део дугорочне стратегије.

„Они ће се вратити“, рекао је Коми.

Он је рекао да руски амбасадор у САД није сарадник обавештајне службе.

Детаљ сведочења који је оборио сајт универзитета

Коми је током сведочења навео да је један важан извештај медијима предао његов добар пријатељ с правног факултета на Универзитету Колумбија, којег није желео да именује. То је било довољно да сајт Колумбије буде оборен.

Председник Одбора за информациону политику Савета Федерације Русије Алексеј Пушков коментарисао је сведочење бившег шефа ФБИ Џејмса Комија пред Комитетом Сената за обавештајне послове о руском мешању у председничке изборе у САД.

– Бука око Комијевог сведочења крајње је надувана: Трампови непријатељи желе крв. Подсећа на потрагу за непријатељем из ере Макартија. Макартизам је стара болест САД – написао је Пушков на свом твитер налогу.

Трамп ћути на Твитеру

Иако су многи очекивали да ће Доналд Трамп на Твитеру реаговати на сведочење Комија, он се тамо још увек није огласио. На твитеру је активан једино Трампов син Доналд Млађи.

Коми: Трампа је занимало да ли се води истрага против њега

Коми је рекао да је стекао утисак да је Трампу важно да се против њега не води истрага.

– Нисам хтео да он помисли да му дајем извештај како би му тај извештај ‘висио’ изнад главе. Хтео сам да га уверим да Биро за њега није никаква претња – рекао је Коми.

Коми: Трамп није био под истрагом док сам ја био директор ФБИ.

Коми: Трамп није од мене тражио да обуставим истрагу о Русији

Када су Комија питали да ли је Трамп од њега тражио да заустави истрагу против Русије, Коми је рекао: „Не, колико знам“. Додао је да нико од њега није тражио да заустави истрагу

Коми: Надам се да постоје снимци

Коми је још говорио о захтеву Трампа да заборави на истрагу против Флина.

– Био сам толико запањен разговором да сам га стално понављао у себи. Видео сам у твит о снимцима. Боже, надам се да снимци постоје. Сећам се да сам рекао: ‘Слажем се да је он добар човек’, а да сам на тај начин заправо рекао: ‘Не слажем се с оним што тражите од мене – рекао је Коми.

Једна од инфомрација била је и да је Трамп тражио од Комија лојалност.


Коми открио шта му је Трамп шапнуо на вечери, описао је вече

– Мени се чинило да је или он помислио или му је неко рекао: ‘Већ си тражио од Комија да остане, а ниси добио ништа заузврат. Вечера је била покушај да се изгради осежај лојалности. Председник ми је затим шапнуо: ‘Заиста се радујем томе да радимо заједно’. Седео сам и размишљао о томе да смо већ три пута причали о томе да ја остајем. Мој здрав разум ми је рекао да он тражи нешто заузврат – рекао је Коми.

Тилерсон на Твитеру реаговао на сведочење

Државни сексретар Рекс Тилерсон огласио се на Твитеру поводом сведочења Комија.

– Шта сам сазнао на Комијевом сведочењу? Ко је хаковао изборе? Русија. Да ли сте сигурни? Да. Колико сте сигурни? 100 посто. Колико је гласова промељено? Нула – написао је Тилерсон.

https://twitter.com/RexTilllerson/status/872825189633052673?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.espreso.rs%2Fsvet%2Fplaneta%2F153913%2Fceo-svet-gleda-u-njega-bivsi-sef-fbi-izneo-sokantne-tvrdnje-rusi-su-namestili-izbore-tramp-me-je-terao-da-lazem-uzivo

Коми: Руси су напали до 1.000 мета

Питање: Када сте постали свесни сајбернапада Руса?

Одговор: Било их је много. Још од касног лета 2015. године. Реч је о масивној акцији.

Коми је рекао да се Руси циљали на стотине, или можда хиљаду ентитета у покушају да се хакују избори у САД.

Он каже да је напада постао свестан крајем 2015. или почетком 2016. године.

Према његовим речима, ФБИ је обавестио жртве напада о „масивној кампањи“. Коми је додао да је Обамина администрација тражила начин да се бори против сајбер напада.

Коми каже да „искрено не би“ поступао другачије у случају мејлова Хилари Клинтон.

Сигуран сам да је било руског мешања

Коми је рекао да „нема дилему“ да је руска влада иза бројних упада у изборни систем и покушаја мешања.

– Да ли сте сигурни да ниједан глас није… измењен?“, питао га је Бур.

– Сигуран сам – рекао је Коми.

Бур се осврнуо на питање Мајкла Флина. Рекао је да је Флин имао непријављене састанке са Русима.

– Да ли мислите да је председник покушао да опструише правду или да је покушао да омогући Флину да се извуче? – питао је Бур.

Коми је рекао да није на њему да каже ли је председник опструисао правду.

Коми је својим бившим колегама поручио да му је жао што није стигао ни да се опрости с њима.

– ФБИ је поштен, ФБИ је јак и ФБИ ће увек бити независан – рекао је Коми.

Био сам изненађен када сам добио отказ

– Променљива објашњења зашто сам отпуштен су ме збунила. Често ми је говорио да добро радим свој посао и да се нада да ћу да останем на том месту. А онда сам на телевизији чуо да сам добио отказ због истраге о Русији – рекао је Коми.


За микрофон је затим стао Марк Ворнер, из Демократске партије. Он је описао наводне покушаје Русије да се умеша у председничке изборе у САД.

– То није само мишљење једног сенатора. То је једногласно мишљење целе америчке обавештајне заједнице – рекао је Ворнер.

Три кључна питања

Бур додаје да постоје нека питања на која нема одговора:

– Да ли је Коми променио свој приступ након поступака председника Трампа.

– Да ли су Русија и људи из Трамповог окружења сарађивали до мере која би могла да се протумачи као дослух.

– Зашто је Коми јавно најавио у јулу 2016. године да не би подржао криминалну оптужницу у случају истраге мејлова Хилари Клинтон..

Већина америчких телевизија најавила је да ће прекинути програм и емитовати уживо Џејмса Комија. Овај догађај већ је најављен као „највећи телевизијски догађај у САД“ за који се очекује да га уживо испрате милиони гледалаца.

Његова писана изјава, коју ће данас прочитати пред одбором, јуче је објављена, а у њој Коми објашњава како је текао састанак са Трампом на којем му је амерички председник изнео захтев: „Надам се да можеш да одустанеш од тога“ (од истраге о везама Мајкла Флина са Русијом).

– Надам се да можеш да видиш јасно начин да одустанеш од тога, да одустанеш од Флина. Он је добар момак. Надам се да можеш да одустанеш од тога – рекао је наводно Трамп на састанку Комију у фебруару ове године.

Еспресо.рс / РТ / Спутњик

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here