Бивши Трампов саветник Стив Бенон ухапшен због малверзација око зида са Мексиком

Поделите:

Бивши саветник америчког председника Доналда Трампа, Стив Бенон, ухапшен је у Њујорку по оптужби да је проневерио новац намењен кампањи изградње зида на америчко-мексичкој граници.

Бенон и још тројица су преварили стотине хиљада донатора у кампањи “Градимо зид”, у којој је прикупљено 25 милиона долара, саопштило је америчко министарство правде, преноси BBC.

Бенон је, како се додаје, примио више од милион долара, од чега је део искористио на покривање сопствених трошкова.

Очекује се да се у најкраћем року појави пред судом.

Kо је Стив Бенон?
Рођен 1953. године, Бенон је био политички стратег, бивши инвестициони банкар и бивши извршни директор Брајтбарт њуза. Радио је, током првих седам месеци Трамповог председничког мандата, као његов саветник за медије.

Такође је био део одбора Kембриџ аналитике, умешане у скандал са проневером података корисника преко Фејсбука, а све у корист Трампове кампање пред претходне америчке председничке изборе.

Kасних седамдесетих и почетком осамдесетих година прошлог века, био је седам година официр америчке морнарице, а након тога је радио у Голдман Саксу као инвестициони банкар, где је догурао до потпредседника.

Деведесетих се отиснуо у холивудске воде, где је продуцирао 18 филмова између 1991. и 2016.

Овај веома активан човек је 2007. постао кооснивач Брајтабрт њуза, крајње десничарског сајта, који је он сам 2016. описао као “платформу за алтернативну десницу”.

У августу 2016. именован је за извршног шефа Трампове председничке кампање. После Трампове победе, постављен је за стратешког шефа у његовој администрацији. Ту позицију је напустио 18. августа 2017, и вратио се у Брајтбарт. У јануару 2018, сам Трамп га се “одрекао” због његових коментара у књизи “Фире анд Фурy”, након чега је опет напустио Брајтбарт.

Пошто је напустио Белу кућу, Бенон се супротстављао естаблишменту, подржавајући одметнуте кандидате на републиканским примарним изборима.

Kако наводи BBC, подржао је и многе популистичке конзервативне политичке покрете широм света.

N1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here