БИЗНИСМЕНИ ДУЖНИ МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА: Ово су највећи порески дужници у 2017. години

Поделите:

На списку највећих пореских дужника за 2017. годину који су држави остали дужни милијарде динара налазе се фирме познатих бизнисмена, Мирослава Мишковића, Мирослава Богићевића, Богољуба Карића и Драгана Ђурића, открива “Блиц”.

Тако је међу 389 активних компанија које нису измириле порез, на високом трећем месту и са дугом од 1,01 милијарде динара, фирма Мирослава Мишковића “Мера инвест” коју води његов син Марко Мишковић. На врху ове листе налази се новинско издавачко предузеће “Борба” која држави дугује 2,1 милијарду динара.

Такође, од компанија које и даље послују порез нису измирили ни “Навип” из Земуна који дугује око 476 милиона динара, грађевинско предузеће “Комграп” са дугом од око 469 милиона, затим АМСС са дугом који прелази пола милијарде динара, као и “Београд филм” коме је приписано 176 милиона динара пореског дуга.

Порез држави у прошлој години остала су дужна и бројна спортска друштва. Тако ФК Борац дугује 166 милиона динара, ФК ОФК Београд 123 милиона динара, ФК Обилић није измирио 102 милиона динара пореског дуга, док кошаркашки клуб Партизан дугује око 95 милиона динара.

Према рачуници “Блица”, само десет највећих пореских дужника са списка компанија које су активне у прошлој години држави је остало дужно на име пореза 8,7 милијарди динара.

На другом списку Пореске управе налазе се фирме у стечају, а оне појединачно имају много већа пореска дуговања, мерена милијардама динара. Ове године је, поред домаћих банака које су више од деценије у стечају, на овом списку и концерн “Фармаком” у власништву бизнисмена Мирослава Богићевића. Само једна од фирми из овог концерна дугује за порез чак 1,9 милијарди динара, док још четири фирме које послују у оквиру “Фармакома” нису платиле још скоро две милијарде динара пореза.

Такође, на списку стечајаца дужника је и “Зекстра група” Драгана Ђурића која држави дугује око 470 милиона динара на име пореза. А ту су и некадашње фирме Богољуба Карића. Једна је Астра банка која је остала дужна чак 21 милијарду динара, а друга је фирма “Астра симит”. Она је на крају 2017. дуговала још 2,28 милијарди динара на име пореза.

Далеко највећи дужник на списку фирми у стечају је Беобанка. Пореска управа од ње потражује чак 32,3 милијарде динара на име пореског дуга. Следи је Инвестбанка са 24,2 милијарде дуга, затим Карићева Астра банка и Београдска банка са 17,5 миљарди динара дуговања.

На истом списку је и фирма “Агрожив” која дугује око 737 милиона динара за порез, “Први мај” из Пирота са око 410 милиона дуга и многе друге.

Дугове за порез који се мере милијардама динара имају и компаније које се налазе у плану реорганизације. Међу њима су ФАП Прибој са дугом од 3,8 милијарди динара, “Трајал” из Крушевца који за порез дугује 2,99 милијарди, Индустрија каблова Јагодина која је забележила око 1,6 милијарди пореског дуга и многе друге фирме од којих Пореска управа потражује милионске износе.

Компанија којој је већ одузет ПИБ, а која има највећи дуг за порез је фирма “Лане м дерм” из Аде која држави није платила 2,3 милијарде динара пореза.

На списку оних који су избрисани из регистра, а дугују за порез, налази се укупно 1.228 предузећа. Први на тој листи је “Центрокоп” из Београда који за порез дугује чак 5,3 милијарде динара.

Иначе, на списку Пореске управе налази се укупно 389 активних компанија које дугују порез, као и 1.647 предузетника. Такође, порез дугује и 977 предузећа у стечају, затим 601 компанија којој је одузет ПИБ, 1.228 дужника који су обрисани из регистра и 50 фирми које су у плану реорганизације.

Спискови каснили због софтвера

Пореска управа је последњи списак пореских дужника објавила пре годину и по дана, односно у јуну 2016. године. Како сазнајемо, они нису могли да објављују имена дужника у прошлој години због имплементације нових софтверских решења за пореско рачуноводство.

Блиц.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here