Блиц: Макрон долази да “помогне” Србији у вези са Kосовом

Поделите:

Председник Француске Емануел Макрон боравиће у Београду 5. и 6. децембра, а од посете није одустао ни због демонстрација и нереда који се последњих дана дешавају на улицама Париза поводом повећања пореза на гориво, пише Блиц.

Познаваоци прилика кажу, наводи лист, да је позитивна порука и то што је француски председник одлучио да преноћи у Београду, а да је већи део програма посете сам саставио.

Макрон ће се састати са председником Србије Александром Вучићем, а током првог дана посете биће уприличен званичан дочек. Након састанка са Вучићем биће одржана заједничка конференција за штампу, а потом и вечера на којој ће домаћин бити председник Србије.

Други дан биће углавном посвећен жртвама Првог светског рата, наводи лист.

Француски председник долази само у Србију, а његов долазак није део неке шире балканске турнеје. Иако је његов распоред већ током лета био испуњен до краја године, Макрон је наложио сарадницима да неки од термина ослободе како би се реализовала посета Београду, наводи “Блиц”.

“Све је испланирано тако да се покаже јасно поштовање за српске жртве из Првог светског рата, посебно након скандала и пропуста које је недавно у Паризу направио његов протокол. Очекује се да се Вучић и Макрон обрате грађанима на Kалемегдану, испред Споменика захвалности Француској”, рекао је извор “Блица” упознат са програмом посете.

Макрон ће, како се очекује, током разговора са председником Вучићем подржати сваку идеју разграничења, односно предлог који Србија изнесе као прихватљив за коначно решење косовског питања, пише Блиц.

Наводи се да је он то већ поручио Вучићу током његове посете Француској, а сигурно ће бити речи и о све учесталијим провокацијама Приштине у поседњих неколико недеља, посебно по питању подизања такси на 100 одсто.

Иако је Макрон пре неколико месеци изјавио да Европска унија не треба да прихвати нову чланицу све док се тај блок дубље не интегрише и не спроведе темељне реформе, извор “Блица” тврди да Макрон није против проширења, већ сматра да је пре свега неопходно средити стање у ЕУ.

“Он је само заговорник тога да се ЕУ мора утегнути, да нема искакања попут оног што чине Пољска, Словачка, Хрватска или Мађарска, које се понашају као чланице само онда када њима то одговара, док пружају отпор када треба да подрже одређене предлоге Уније, попут оног о управљању мигрантском кризом”, наводи саговорник листа.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here