Bližimo se magičnom broju 97: Zašto broj država koje su priznale Kosovo mora da bude ispod ove cifre

Podelite:

Da je Srbija ojačala spoljnopolitičku poziciju šef srpske diplomatije ukazao je i posle sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku, kada je istakao da “prvi put na SB UN niko nije uputio poziv za priznavanje tzv. Kosova

Vest da je Gana 16. država koja je povukla priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, ođeknula je poput rafala i u diplomatskom smislu ne ide na ruku Prištini, naročito jer Albanci odlučno negiraju činjenicu da određene zemlje menjaju odluke po pitanju Kosova kao suverene države. Beograd, međutim, u rukama ima zvanične note koje dokazuju da spisak onih zemalja koje su promenile odluku o priznanju tzv. Kosova raste.

Time se Srbija polako bliži cilju da broj zemalja koje priznaju Kosovo kao suverenu zemlju padne ispod 97 zemalja, što je manje od polovine članica UN.

Zbog čega je tačno važna ta brojka i zašto bi to predstavljalo veliku diplomatsku pobedu Srbije?

Komentarišući odluku Gane da povuče priznanje, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekao je da je ovo posebno važno, jer je reč o do sada najvećoj zemlji koja je povukla priznanje, otkrio da su pregovori na svim nivoima trajali dosta dugo i najavio da će do kraja godine biti još 3-4 zemlje koje će ovo isto učiniti.

U ranijim izjavama, on je podsetio da od 117 zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale kosovsku nezavisnost, Nigerija, Uganda i Mali to nikada nisu uradile dok je 16 zemalja povuklo odluku o priznanju.

– Na njihovoj listi su i zemlje koje zvanično kažu da su zamrznule odluku o priznanju, poput Egipta i Perua. Taj spisak Prištine od 117 zemalja je potpuno razbijen, nama je cilj da taj broj padne ispod 97 što je manje od polovine članica UN jer nam je bitno da kod glasanja u međunarodnim organizacijama imaju perspektivu da ne mogu da prođu – kazao je Dačić za televiziju Pink.

Da je Srbija ojačala spoljnopolitičku poziciju šef srpske diplomatije ukazao je i posle sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku, kada je istakao da “prvi put na SB UN niko nije uputio poziv za priznavanje tzv. Kosova”.

– Sveukupna politika Srbije uticala je da se bolje razume situacija oko KiM. Na ovoj sednici niko nije pozvao druge zemlje da priznaju Kosovo, a to se nikad do sad nije desilo – rekao je šef srpske diplomatije.

Generalnu skupštinu UN danas čine 193 članice, stoga, ukoliko broj onih koje su priznale nezavisnost Kosova bude manji od 100, to znači da više od polovine zemalja ne priznaje južnu srpsku pokrajinu kao samostalnu državu.

Ukoliko bi broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova bio manji od 100, to bi mogao biti argument u rukama Srbije, objasnio je u ranijoj izjabvi za naš portal Stefan Surlić, predsednik Centra za društvena istraživanja i asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

– Time bi se opovrgla tvrdnja da Kosovo ne može da postane članica UN samo zbog veta Rusije, već bi se istaklo da je to većinski stav – izjavio je Surlić.

Budući da je ključni cilj Prištine da obezbedi stolicu u UN, namera srpske diplomatije je da u procesu pregovora obezbedi što bolje pozicije.

Diplomata Zoran Milivojević objasnio je ranije za naš portal da prištinska strana ide na to da dobije glas 2/3 članica, kako bi Kosovo steklo eventualno status posmatrača, kao Palestina.

– Na mala vrata pokušavaju da uđu u UN. Međutim, ukoliko broj zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisno, padne ispod 100, onda oni nemaju sa čim da forsiraju ideju o članstvu, ali i nezavisnosti – objasnio je on.

Teško utvrditi tačan broj zemalja koje su zaista priznale nezavisnost tzv. Kosova
Ministar Dačić ranije je rekao i da je veoma teško utvrditi koliko je zemalja zaista priznalo Kosovo.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova tzv. Kosova na engleskom, srpskom i francuskom je navedeno da je 114 zemalja priznalo nezavisnsot Kosova, a na albanskom – 116, uz konstataciju da je time postignut cilj da ih bude više od 100.

I na sajtu “Kosovo thanks you”, piše da ih je 116 – da je Barbados poslednja zemlja koja je priznala nezavisnost i to u februaru 2018.

Odluku o povlačenju nezavisnosti, pre Gane, u 2019. doneli su Togo i Centralno afrička republika, a prošle godine to su učinili i Surinam, Lesoto, Papua Nova Gvneja, Burundi, Unija Komora, Gvineja Bisao, Sao Tome i Principe, Liberija, Grenada, Palau, Komonvelt Dominika, Solomonska Ostrva i Madagaskar.

 

Telegraf

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here