Bogorodica Ljeviška, vršnjakinja katedrale Notr Dam, ni posle 15 godina nije obnovljena

Podelite:

Saborna crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu, vršnjakinja pariske katedrale Notr Dam, jedan od najlepših i najvrednijih spomenika srpske srednjovekovne umetnosti i kulture, zapaljena tokom martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, ni posle 15 godina nije obnovljena, iako je pod zaštitom Uneska.

Nekada glavna crkva u Prizrenu, s najvećim živopisom među srpskim crkvama i manastirima, Bogorodica Ljeviška je u pogromu 2004. godine teško oštećena, zajedno s još 35 pravoslavnih crkava i hramova, a vatrena stihija u prizrenskom hramu progutala je oltar, živopis, među kojima su najstarije freske iz treće decenije 13. veka, psaltire…

Njena unutrašnjost i freske od neprocenjive umetničke vrednosti i lepote danas su samo delimično očišćene od gareži.
Među očišćenim freskama su „Isus Prizrenac“, koja predstavlja zaštitnika tog grada na Bistrici, kao i „Bogorodica Ljeviška“, po kojoj je hram dobio ime, a koja je jedinstvena po tome što prikazuje Isusa Hranitelja u krilu Bogorodice, koji iz košarice zahvata žito i deli ga narodu.

Sanaciju i parcijalno čišćenje živopisa, koji je bio u potpunosti crn pošto je hram zapaljen, radio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Kako je za Tanjug rekla direktorka te institucije Mirjana Andrić, u prvoj fazi sa stručnjacima Zavoda radile su i italijanske kolege, a novac za obnovu obezbeđen je preko Uneska.

Andrićeva je dodala da se za nastavak radova na obnovi očekuju nova sredstva kako bi se obavilo kompletno čišćenje živopisa.

Uništena u martovskom pogromu, crkva ni posle 15 godina nije obnovljena, iako je pod zaštitom Uneska

„Obavljen je deo posla, slikarskih i konzervatorskih radova“, kazala je direktorka.

Bogorodicu Ljevišku temeljno je obnovio kralj Milutin uz pomoć prizrenskih episkopa Damjana i Save između 1306. i 1309. godine.

Tada je arhitekta, protomajstor Nikola, podigao hram sa pet kupola kojem je dodata priprata sa spratom, a nad njim i zvonik koji stremi visoko iznad kuća Prizrena i naglašava duhovni centar u gradu.

Nakon pada Srbije pod Turke, Bogorodica Ljeviška je jedno vreme bila i dalje hrišćanska bogomolja, o čemu svedoči zapis nepoznatog učenog muslimana koji je na arapskom jeziku urezao stih: „Zenica oka moga tebi je gnezdo“.

Pre 1756. godine pretvorena je u džamiju i dobila naziv Džuma-džamija, a za vreme turske vlasti freske su izubijane čekićem, pokrivene slojem maltera i prekrečene.

Bogorodica Ljeviška je 2006. godine upisana na Uneskovu listu svetske kulturne baštine
Tek 1912. godine, posle oslobođenja Prizrena, hram je ponovo postao hrišćanski, a freske su otkrivene između 1950. i 1952. godine, da bi ponovo početkom 21. veka pretrpele velika oštećenja i pored prisustva međunarodnih snaga (Kfora).

Bogorodica Ljeviška je 2006. godine upisana na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, a u tom hramu prvo i jedino venčanje od 1999. obavljeno je 2016. godine.

Bogosluženja u Bogorodičinom hramu u Prizrenu, poslednjih nekoliko godina, otkad je obnovljena i Bogoslovija u tom gradu, služe se za praznike posvećene majci Isusa Hrista, a sve ostale dane njena vrata su zatvorena, a zidovi zaštićeni žicom.

Rikošet

Podelite:

3 Komentari

  1. Razlika postoji, Manastir Ljeviška je za svetske moćnike sioniste obični gojski neevrejski hram, a Notr Dam (čitaj=naša krv) jeste satanski hram, reptilski, jahvepodobni. Sa tom razlikom da su mu obesili značku da je Katedrala, da bi gojski hrišćani turisti dolazili ponovo satani na poklon. Na Notr Damu nema krsta, samo bakarni petao na krovu! Na glavnoj fasadi jesu statue 28 judejskih careva i vladara, na pročeljima jeste magendavid izobražen u vidu kružnica, i jeste rozeta Solomona. Držanje gojskih hrišćana na nivou robova je zadatak čoizn pipl.

  2. Namastir Ljeviška je ženski namastir a Notr Dame je uvek bio muški….
    U tome je razlika zadnji 800 godina..
    Nikad nije menjao pol za svoje postojanje dok se Ljeviška nekoliko puta femkala kroz svoju istoriju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here