Бој на Кошарама (ВИДЕО)

Поделите:

Битка на Кошарама или Пакао Кошара  била је битка између припадника Војске Југославије и припадника Ослободилачке војске Косова, подржаване регуларном Војском Републике Албаније и НАТО авијацијом. Битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ.

Циљ напада са албанске стране (Операција стрела[2]) била је копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије током тог напада.


Специјал емисија “Кошаре – војнички завет запечаћен крвљу” о битки, која је остала запамћена у новијој српској историји по војницима граничарима узраста од 18 до 22 године, који су бранили југословенску државну границу са Албанијом по цену сопственог живота.

Подигнут је споменик једном од хероја битке са Кошара!

ДЕБЕЉАЧА – Споменик Тибору Церни, једном од 108 припадника Војске Југославије који су страдали у одбрани реона карауле Кошаре, када су их 1999. напале удружене снаге терористичке ОВК, регуларне албанске војске и НАТО снага, откривен је данас у Дебељачи код Ковачице.
Споменик су открили мајка погинулог Церне – Ката Церна и председник Србије Александар Вучић, који је и положио венац на споменик, интонирана је химна Боже правде…


Адриа Медиа

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here