Bojan Panaotović: Zapad se pravi Toša

Podelite:

Društvene mreže su političarima širom sveta sastavni deo javnih nastupa, sredstva za komunikaciju sa pristalicama, služe i za prepucavanje s kolegama, ali su i odličan izlog za njihove svakodnevne aktivnosti

Tviter i Fejsbuk su albanski političari i predstavnici kosovskih Albanaca izvrnuli na naličje i pokazali mračnu stranu, pretvarajući ih u poligon za provokacije, uvrede i obračune sa Srbijom.

– Suština pokušaja albanskih političara i ovih iz Prištine je politizacija društvenih mreža, ispisivanjem provocirajućih i napadačkih poruka i lažnih informacija. Te poruke su, između ostalog, pokazatelj dvostrukih aršina Zapada. Oni bi da prave veliku Albaniju, da menjaju granice na Balkanu, a onda udaraju na Srbiju i putem interneta, dok se Zapad pravi da sve to ne vidi – kaže Panaotović.

 

Moderno doba, kako objašnjava sociolog Bojan Panaotović, donosi nove trendove obaveštavanja javnosti, pa tako Tviter neminovno postaje sve važnija društvena mreža. Zato se, napominje naš sagovornik, taj albanski politički milje logično poveo za jednim od najsavremenijih sredstava za komunikaciju koje koristi za obmanjivanje korisnika mreže i napade na Srbiju.

-Tviter i Fejsbuk su društvene mreže putem kojih informacije najbrže stižu do korisnika, a i efektnije, pošto ih gotovo svi mediji prenesu u vestima – pojašnjava ovaj sociolog.

Kolika je moć društvenih mreža pokazao je, prema njegovim rečima, američki predsednik Donald

Tramp koji je zahvaljujući njima pobedio, održao popularnost i koristi ih i dalje kao političko oruđe.

– Zato i albanski i predstavnici kosovskih Albanaca posežu za Tviterom i Fejsbukom, mada je u njihovom slučaju umesto da doprinesu toleranciji i rešenjima, podstiču tenzije, netrpeljivost i probleme – priča on.

I dok je, kako navodi, njima očito sve dozvoljeno, srpskim političarima se nikakva provokacija ne dozvoljava.

– Nisu naši političari manje obrazovani u tehnološkom smislu, već jedni kriterijumi važe za nas, a drugi za Albance i toleriše im se “velika Albanija”. Pritom, ako se malo vratimo u prošlost, videćemo da je Slobodanu Miloševiću spočitavana “velika Srbija” i zbog toga smo mi 1999. godine dobili bombe, a sada se ne reaguje na “de fakto” pravljenje neke velike albanske države. Čak i ako bi neko iz vlasti Srbije ili Republike Srpske izašao sa pričom o brisanju granica kao što rade Albanci, nastao bi haos – mišljenja je ovaj sociolog.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here