Bojanić: Palata ,,Albanija“, zašto ne ,,Albanska golgota”?

Podelite:

Jedno razmišljanje, opažanje… otkud ,,Albanija” u srcu Beograda.

Zamislite u centru Tirane na najlepšem mestu da najveći oblakoder nosi naziv palata ,,Srbija“. Naravno to nije moguće, što je i normalno.
Ali zato u Srbiji palata „Albanija“ je prvi oblakoder u Beogradu, na udarnom mestu.

A imamo i ,,Pobednika“ sa čudnom kapom na glavi, nag. Palata ,,Albanija“ nalazi se u središtu grada, na uglu Kolarčeve i Knez Mihailove ulice. Izgrađena je za godinu dana 1939. godine. Dugo je bila najviša zgrada jugoistočne Evrope, dominirajući objekat moderne arhitekture.

Prva verzija kako je zgrada ime dobila je po istoimenoj kafani „kod Albanije“ takozvanoj žutoj kući od drveta iz 1860. godine, koja se nalazila na mestu današnje palate, a na tom prostoru je bilo još dosta kafana. Šta ti je kafana za Srbe…

Foto: vikipedija

Zar nije mogao drugi naziv, neke druge kafane?… ali lažno ,,bratstvo i jedinstvo“ nam je u krvi, koje nas temeljno uništava i razara, a mi to izgleda neprimećujemo.
Tragično i komično zar ne?
Jedino to mi možemo da prihvatimo i sa ponisom da ističemo i time se divimo.
Palata ,,Albanije“ i ,,Pobednik“…

Ali kako nas do skoro učiše u školi da su Albanci autohton narod i da potiču od Ilira, i da smo ih ovde zatekli, srećom to je danas ispravljeno… možda zbog toga, i ta najlepša mesta u prestonici posvetismo njima. Naravno, ova zadnja rečenica je sarkastična ali i tragikomična, da me pogrešno ne razumete.

Ima zapisa i da je ime dobila u znak zahvalnosti prema Albaniji koja je u Prvom svetskom ratu dopustila našoj vojsci da se povuče preko njene teritorije.
I da je tako, zar nije mogla biti nazvana Srpska albanska golgota?
Drugi, opet, spominju izvesnog ugostitelja Mihajla Kostića koji je račune u obližnjoj kafani „Albanez“ potpisivao“ kod Albaneza Skenderbega“. On je 1896. godine prešao da radi u kafanu „Albanija“, ali se ne zna da li je zatekao to ime po dolasku ili je hteo da na stari ugled privuče mušterije.

To su izvori koji mogu da se nađu, ali ni jedan to ne potvrđuje činjenično. Činjenica je da se danas ta palata na najlepšem mestu naziva ,,Albanija“. Tu je suština mog opažanja.

Pobednik,  Foto: telegraf

Svakako neko je imao odličnu nameru da se danas ta palata naziva ,,Albanija“, a to je i suština bez upliva mudrovanja.

Svaki turista zna za palatu ,,Albanija“ ali ne i za istorijat naziva, kao što ne znamo ni mi državljani Srbije. Tu je suština zavrzlame… a cilj je ispunjen.

Tako mi danas imamo PALATU ,,ALBANIJA“ i ,,POBEDNIKA“, nagog i sa čudnom kapom na glavi, koji ni nalik ne podseća na srpskog junaka sa šajkačom na glavi, našeg GEDŽU!

Možda grešim, ali tako mislim.

 

Đorđe Bojanić

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here