Бокан: Космет је икона која се не може делити

Поделите:

Главни стубови Срба су вјера, држава и народ. Али, није то било који народ, него онај који вјерује и није то било која држава, него она која је у хармонији са црквом

Драгослав Бокан, режисер, колумниста и публициста, оцијенио је да је Косово и Метохија икона Срба и да се она не може дијелити.

По његовој оцјени, са том иконом се не може трговати, она се не може продавати и давати другоме, јер она стуб српске идеје и идеје и културе без којих Срба и нема.

Драгослав Бокан синоћ је гостовао на трибини у „Српској кући“ коју је организовао Српски информативну центар „Свети Сава“, а говорио је на тему „Српска идеја и нови национални поредак у свијету“.

-Главни стубови Срба су вјера, држава и народ. Али, није то било који народ, него онај који вјерује и није то било која држава, него она која је у хармонији са црквом. Тек у том светом тројству ствара се српска идеја и српска отаџбина коју је прије 800 година створио Свети Сава, нагласио је Бокан.

Он сматра да суштину српске идеје, која од Срба чини непобједив народ, боље познају наши непријатељи него сами Срби. То је и један од разлога зашто они увијек нападају Србе.

-Сви они су се ставили на страну зла, а оно се по природи бори против добра, као што је и истина највећи непријатељ лажи. Због тога смо и на њиховој мети и то не од јуче, тврди Бокан.

Он је нагласио  да Срби морају да се врате духовној култури, односно молитви као најкраћем путу ка Богу. Без ње је тешко савладати сва искушења која се пред Србима налазе и да треба остати вјеран Српској православној цркви, која вјековима чува темеље српске идеје.

Срби су били најјачи тада када су били Срби и њихова отаџбина је трајала пуних седам вјекова, односно од 1219. до 1918. године. Након што је 1918. године створена Југославија, Срби су престали да буду Срби и престали су да слиједе српску идеју, која је довела до страдања нашег народа у 20. вијеку. Срби су тек са српском идејом непобједиви и то су највише онда када схвате да смисао живота није у преживљавању него у спасењу, закључио је Бокан.

ИН4С

Поделите:

1 коментар

  1. jedan izdanak FDU, titoisticke “elite” koja se sastoji od glumaca i rezisera.Sada glumi bogoslova, a sve sto je hteo je da bude Dzon Hjuston i kara glumice.Skupio je desetine sati na jutjubu u svojim monodramama.Svidela mi se prica o Hrvatu koji ide sa sahovnicom kroz Knez Mihajlovu, a mi nista ne cinimo, jer, a onda samo sto mu ne izleti ona Titova “drzimo se zakona k’o pijan plota”.U “laosokratiji”, uredjenju koje pretenduje da je izmislio Bokan, zapravo pravoslavna dzamahirija, on bi bio patrijarh i prinosio zrtve sv. Savi, jer ko zna sta taj titov pionir podrazumeva pod svetosavljem!Takodje mi se svidelo kada deset puta pomene Anasonovicku, koje se vec sada niko ni ne seca, ali nikada, nikada, ne izgovori prezime Vucic, valda je to tabu u njegovoj verziji svetosavlja.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here