Бокан : Пресуда за „државни удар“ својеврсна објава грађанског рата

Поделите:

Ако је неко изабрао да буде на страни зла и да у име зла врши прогон добра и Христове Цркве у Црној Гори, а која је толико ствари урадила у одбрану Црне Горе, ја једино што знам јесте  да ће се завршити побједом Цркве, казао је Бокан

Српски режисер, књижевник и публициста Драгослав Бокан казао је за портал ИН4С да пресуда у монтираном процесу за аферу „државни удар“ личи на на неку врсту необјављеног и де факто постојећег грађанског рата.

-Након свега што сам имао прилику да сазнам и да чујем о такозваном покушају државног удара у Црној Гори није ме увјерило да је то догађај који се тако описује и коме се тако пресудило.

Самим тим мислим да је ријеч о једној чудној комбинацији околности, политичке злоупотребе догађаја још од времена непосредно прије избора 2016. године па све до данас и наравно судства које извршава оно што им каже господар, а што је, иначе, особина у многим балканским државицама створених у последних 20-так година, истакао је Бокан.

Он је нагласио да то није ништа чудно и ништа неочекивано, али оно о чему сви бринемо је судбина људи који су осуђени.

Питање се поставља, додао је он, на који начин они могу да докажу своју невиност, односно да им се допусти да они изговоре своју верзију истине о томе шта је ко радио, ко их је то увезао у наводну групу.

Посебно се ту ради о људима који се баве опозиционом политиком, јер кад режим осуди људе који се баве опозиционом политиком и то озбиљне кандидате за промјену власти у Црној Гори онда то онда у себи има непријатан мирис онога што се у политичком речнику зове намјештаљка, сматра Бокан и додаје:

Ја не знам који је следећи корак када се иде у неком необичном правцу који води ка продубљивању сукоба и ка нечему што почиње да личи на неку врсту необјављеног и де факто постојећег грађанског рата. Одговорност мора да се предузме у случајевима када се ради о вођама опозиције, посебно онима за које се зна да су противници садашњег првог човјека Црне Горе, јер се ту мора бити и максимално опрезан и не смије се на овакав начин сјећи преко кољена и додјељивати неке петогодишње казне робије„.

Предавање Драгослава Бокана у Никшићу

Садашњи режим изабрао зло умјесто Христовог добра

На наше питање како коментарише положај СПЦ у Црној Гори, а након насилног покушаја да се сруши крстионица на Михољској превлаци, Бокан истиче да је Црква најјача, тамо гдје је прогоне.

Када је ријеч о положају наше цркве у Црној Гори, ја морам да кажем да оно што нас искуство учи то је да је Црква увијек најјача тамо гдје су је прогонили, тамо гдје јој није дозвољен нормалан рад и тамо гдје се са вјерских тема прелази на политичку употребу и отпор свега везаног за црквено питање. Значи, када се из духовне проблематике и вјерске Црква присили да буде изложена прогону и да ствари које су везане за вјеру или црквене објекте буду третирани као да је ријеч о било каквим грађевинама које имају или немају дозволу, онда смо у ситуацији да тај прогон Цркве даје прилику вјерницима да покажу своју храброст, да покажу своју вјеру у Господа и да подрже своју Цркву без обзира на последице, сматра Бокан и истиче:

Такође, пошто Црква и онако говори о борби између Христа и антихриста, добра и зла, онда имате ту позицију да нека власт преузима улогу зла, добровољно сама бира страну зла, јер удара на Цркву и на све оно што она собом представља. Ако је неко изабрао да буде на страни зла и да у име зла врши прогон добра и Христове Цркве у Црној Гори, која је толико ствари урадила за одбрану Црне Горе, једино што знам јесте  да ће се завршити побједом Цркве„.

Он је истакао да људи у Црној Гори могу бити поносни на своју Цркву, која је радила на утемељењу ове државе.

Косово је наша икона, ако подијелимо икону она нестаје

Упитан које је идеално рјешење за питање Косово и Метохије, Бокан је казао да тако нешто не постоји.

Када је ријеч о питању Косова нема ни идеалног, ни оптималног, ни лошег, ни доброг, ни најбољег, већ постоји само једно једино рјешење, а какво је оно по последицама то није ствар која се нас тиче. Наше је да останемо вјерни завјетној свијести наших предака и да даље разумијевамо да није ријеч само о територији, већ о нечему што је много више налик на свету земљу или икону, јер као што сјечењем иконе ви не добијате двије половине иконе, него било какав дио иконе више није икона“, истиче Бокан и закључује:

„Тако да било који дио српске отаџбине (не само Републике Србије, него наше заједничке српске отаџбине) не смије да се напусти и преда непријатељима. То напуштање и одрицање било би дубока издаја свега онога што чини смисао живота у српској историји, сам смисао онога „бити Србин“, а посебно тога „бити православни Србин, светосављем одређен“. Ми знамо да ту не смије бити никаква дилема, јер ко нас пита шта ми као желимо – ту нас нико ништа не пита, већ само треба да се држимо већ давно заузетих ставова и одлука. Референдум је давно завршен по том питању, вјековима уназад, и наше је само да вјерно послушамо одлуке тог свенародног и свевременог референдума, па да онда храбро поднесемо све оно што ће се десити и што је заиста до нас. Па ком опанци, а ком обојци, ко у рај – ко у пакао“..

предавање у Никшићу

Драгослав Бокан је био гост у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“ у Никшићу, гдје је пред никшићком публиком одржао предавање „Зашто није било могуће спалити мошти Светог Саве на Врачару“.

IN4S

Поделите:

1 коментар

  1. Драгослав Бокан је велики србски интелектуалац, родољуб и поштен човек. Желим му пуно здравља и снаге, и пуно следбеника.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here