Болоња: Просветљена хочанска тама на фотографијама италијанске уметнице

Поделите:

Становници Велике Хоче, свећа и лирски записи – кључни су елементи изложбе “Просветли таму” која се од почетка месеца одржава у болоњском међународном музеју. Уметница Федерика Троизи своју изложбу реализује уз подршку удружења “Пријатељи Дечана”. Чини је дванаест фотографија великог формата (150 х 150 цм) уз музичку основу коју је компоновао Ђовани Линдо Ферети.

Троизи је на идеју за свој пројекат дошла након посете Хочи. У ово метохијско спрско место стигла је 2016. године као волонтерка летњег програма GiocaHoča (Игре у Хочи). Иако је првобитно била “уплашена”, сада, како преносе Пријатељи Дечана, свој живот дели на период пре одласка у Хочу и након тога.

Federika Troizi pred svojom fotografijom devojčice iz Velike Hoče/Fejsbuk stranica umetnice TroiziФедерика Троизи пред својом фотографијом девојчице из Велике Хоче/Фејсбук страница уметнице Троизи

Са апаратом у руци забележила је емотивне тренутке, а кључно питање за сваку од српских породица било је шта желе становници енклаве?
Одговоре је пренела на 91 фотографију, а њени актери – Хочани – у рукама држали су свећу – “симбол жезла поетске потраге”.
Фотографије су, потом, пренешене у књигу са 216 страница и украшене лирским текстовима песника Ђованија Линда Феретија. Из књиге “I.L.T. Illumina le Tenebre“ (Просветли таму), произашла је истоимена изложба.
Италијанска публика има прилику да види ове својеврсне портрете из Велике Хоче од јуна. После Лодија, Бусолена, Венеције, а до краја месеца у Болоњи, изложба се отвара у Трсту, Сетимо Торинесу, поново у Лодију, као и, током новембра и децембра – у Новом Саду, Нишу и Београду.

Đovani Lindo Fereti i Federika Troizi/Fejsbuk stranica umetnice TroiziЂовани Линдо Ферети и Федерика Троизи/Фејсбук страница уметнице Троизи

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here