БОЛТОН: Нећемо се мешати у договор Београда и Приштине

Поделите:

САД не искључују територијалне корекције ако се о томе договоре Београд и Приштина, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон.

Болтон је одржао прес конференцију у Кијеву, истичући да се САД неће укључивати у расправу око „идеје о размени територија између Србије и Косова“, те да је то на двема странама.

„Постоје нови знаци да обе владе веома тихо можда желе да о томе преговарају. Америчка политика је да, ако две стране могу да се о томе међусобно договоре и постигну споразум, ми не искључујемо територијалне корекције“, рекао је, Болтон, преноси РСЕ.

Болтон је додао да се Вашингтон неће у то мешати и додао да „не мисли да ће ико у Европи то спречавати ако две стране у спору постигну узајамно задовољавајуће решење“.

Навео је да су САД спремне да помогну.

„Не мислимо да решимо то питање уместо њих, већ морају сами да то учине“, поручио је Болтон.

Трампов саветник је истакао да је „спор између Србије и Косова најважнији на Балкану“.

„Многи су покушавали да посредују у његовом решењу, али су ти напори пропали“, додао је Болтон, наводи РСЕ.

Указао је да је веома важно коначно успоставити стабилност на Балкану.

„Од распада Југославије, постоји много дуготрајних тензија и ризика. Али је недавно остварен и напредак“, нагласио је Болтон указујући на договор Скопља и Атине око имена Македоније.

Спутњик је такође пренео Болтонову поруку да САД очекују да Србија и Косово нађу узајамно корисно решење за територијални спор и да ће га Вашингтон подржати.

Руски портал, међутим, није навео Болтонове речи да САД не искључују територијалне корекције, ако се о томе договоре Београд и Приштина.

Спутњик наводи да је Болтон рекао да се САД „неће мешати у решење“, и да не мисли да ће се „неко из Европе мешати уколико обе стране одлуче и пронађу решење које задовољава обе стране“.

„У тим дискусијама које имају ми смо спремни да блиско или из далека помогнемо, али не мислим да ћемо решити ово питање и не намеравамо да га решавамо – они га морају сами решити. Ако Косово и Србија постигну споразум који ће задовољити обе стране, ми ћемо их подржати“, навео је Болтон, преноси Спутњик.

„Санкције против Русије све док не промени понашање“

Болтон је рекао и да ће америчке санкције против Русије остати на снази све док званична Москва не промени своје понашање.

Вашингтон је увео економске санкције Русији због наводног мешања у председничке изборе у САД 2016. године, али је Москва негирала такве тврдње, подсећа Ројтерс.

„Санкције ће остати на снази све док не дође до жељене промене у понашању Русије“, рекао је Болтон на конференцији за новинаре у Кијеву.

Болтон, који је нешто раније разговарао са украјинским председником Петром Порошенком, истиче и да је званични Кијев остварио напредак у својим напорима да се прикључи Северноатланској алијанси (НАТО), али да му преостаје још посла.

„Пуно тога зависи од испуњења обавеза Украјине, што је неопходно за извршење свих војних и политичких тестова како би постала чланица НАТО-а“, изјавио је Болтон.

„Рекао бих да је напредак остварен, али још увек неке ствари морају да буду реализоване“, поручио је он.

Болтон је навео и да је важно решити украјинску кризу, као и да је Порошенку рекао да Москва не би требало да се меша у одржавање председничких избора у Украјини наредне године.

РТС, Taнјуг
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here