BOLTON: Nećemo se mešati u dogovor Beograda i Prištine

Podelite:

SAD ne isključuju teritorijalne korekcije ako se o tome dogovore Beograd i Priština, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Bolton je održao pres konferenciju u Kijevu, ističući da se SAD neće uključivati u raspravu oko „ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova“, te da je to na dvema stranama.

„Postoje novi znaci da obe vlade veoma tiho možda žele da o tome pregovaraju. Američka politika je da, ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije“, rekao je, Bolton, prenosi RSE.

Bolton je dodao da se Vašington neće u to mešati i dodao da „ne misli da će iko u Evropi to sprečavati ako dve strane u sporu postignu uzajamno zadovoljavajuće rešenje“.

Naveo je da su SAD spremne da pomognu.

„Ne mislimo da rešimo to pitanje umesto njih, već moraju sami da to učine“, poručio je Bolton.

Trampov savetnik je istakao da je „spor između Srbije i Kosova najvažniji na Balkanu“.

„Mnogi su pokušavali da posreduju u njegovom rešenju, ali su ti napori propali“, dodao je Bolton, navodi RSE.

Ukazao je da je veoma važno konačno uspostaviti stabilnost na Balkanu.

„Od raspada Jugoslavije, postoji mnogo dugotrajnih tenzija i rizika. Ali je nedavno ostvaren i napredak“, naglasio je Bolton ukazujući na dogovor Skoplja i Atine oko imena Makedonije.

Sputnjik je takođe preneo Boltonovu poruku da SAD očekuju da Srbija i Kosovo nađu uzajamno korisno rešenje za teritorijalni spor i da će ga Vašington podržati.

Ruski portal, međutim, nije naveo Boltonove reči da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije, ako se o tome dogovore Beograd i Priština.

Sputnjik navodi da je Bolton rekao da se SAD „neće mešati u rešenje“, i da ne misli da će se „neko iz Evrope mešati ukoliko obe strane odluče i pronađu rešenje koje zadovoljava obe strane“.

„U tim diskusijama koje imaju mi smo spremni da blisko ili iz daleka pomognemo, ali ne mislim da ćemo rešiti ovo pitanje i ne nameravamo da ga rešavamo – oni ga moraju sami rešiti. Ako Kosovo i Srbija postignu sporazum koji će zadovoljiti obe strane, mi ćemo ih podržati“, naveo je Bolton, prenosi Sputnjik.

„Sankcije protiv Rusije sve dok ne promeni ponašanje“

Bolton je rekao i da će američke sankcije protiv Rusije ostati na snazi sve dok zvanična Moskva ne promeni svoje ponašanje.

Vašington je uveo ekonomske sankcije Rusiji zbog navodnog mešanja u predsedničke izbore u SAD 2016. godine, ali je Moskva negirala takve tvrdnje, podseća Rojters.

„Sankcije će ostati na snazi sve dok ne dođe do željene promene u ponašanju Rusije“, rekao je Bolton na konferenciji za novinare u Kijevu.

Bolton, koji je nešto ranije razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, ističe i da je zvanični Kijev ostvario napredak u svojim naporima da se priključi Severnoatlanskoj alijansi (NATO), ali da mu preostaje još posla.

„Puno toga zavisi od ispunjenja obaveza Ukrajine, što je neophodno za izvršenje svih vojnih i političkih testova kako bi postala članica NATO-a“, izjavio je Bolton.

„Rekao bih da je napredak ostvaren, ali još uvek neke stvari moraju da budu realizovane“, poručio je on.

Bolton je naveo i da je važno rešiti ukrajinsku krizu, kao i da je Porošenku rekao da Moskva ne bi trebalo da se meša u održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini naredne godine.

RTS, Tanjug
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here