Болтон немачком листу Handelsblatt: Трамп може извести САД из НАТО

Поделите:

ДОНАЛД Трамп, ако буде поново изабран за шефа државе, може извести Сједињене Државе из НАТО, изјавио је Џон Болтон у интервјуу немачком листу Handelsblatt.

Бивши Трампов помоћник за националну безбедност одмах је придодао: „Ко зна шта он све може урадити током другог председничког мандата!“

Болтон је сугерисао Европској унији да односе са САД – уколико Трумп победи на председничким изборима 3. новембра –  одржава „углавном преко Конгреса САД“:

„Представнички (доњи) дом и Сенат могу се супротставити председнику. Ако је реч о повлачењу из НАТО или повлачењу значајног дела трупа из Европе – ти могући његови потези могу наићи на снажно противљење и демократа и републиканаца. Саветујем зато Европљанима да се окрену Конгресу САД“.

Пo Болтоновом мишљењу, анкете јавног мњења, према којима је највероватнији демократски кандидат на председничким изборима, Џо Биден, испред Трумпа, још увек не говоре ништа:

„Никада не треба потценити способност Демократске партије да изгуби изборе“.

Болтон је у својој недавно објављеној књизи изнео и тврдњу да је Трамп 2018. године желео лидерима земаља НАТО запрети повлачењем САД из алијансе уколико подрже пројекат гасовода Северни ток-2.

Такође је оптужио Трампа да покушава да украјинске власти користи у политичке сврхе.  

fakti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here