Болтон: Вашингтон неће дозволити ЕУ да не поштује наше санкције против Ирана

Поделите:

СЈЕДИЊЕНЕ Државе неће дозволити ни Европској унији ни било коме другом да не поштује америчке санкције уведене против Ирана.

Ово је изјавио Џон Болтон, помоћник Доналда Трампа за националну безбедност. А огласио се управо поводом иницијативе ЕУ усмерене на заштиту својих компанија које послују са Ираном.

Болтон је у овом контексту подвукао:

„Држаћемо на оку развој и функционисање те структуре ЕУ која још није створена, а не зна се ни када ће. У сваком случају, Вашингтон ће агресивно и непоколебљиво реализовати своје санкције против Ирана“.

Болтон се огласио повдом наступа пред генералном скупштином УН шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини која је најавила стварање „специјалног механизма“ који ће европским компанијама „омогућити да без страха од америчких санкција послују са Ираном“.

Американци су део својих антииранских санкција активирали 7. августа, а остале – које се понајвише тичу иранског извоза нафте – треба да ступе на снагу 5. новембра.

Европска унија не признаје америчке санкције против Ирана и не дозвољава својим компанијама да их поштују, али европски бизнис – упркос томе – постепено бежи из Ирана.

Fakti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here