Бомбардовање Сирије: Чија статистика је лажна?

Поделите:

Чија је статистика лажна о епилогу суботњег ракетног напада на Сирију, питање је које се наметнуло многима после два потпуно различита генералска извештаја о истом догађају које су направили у Москви и Вашингтону. Још једном се потврдило да кад почне рат, прво настрада истина, као и да се једино после лова више лаже него у рату.

У Министарству одбране РФ у суботу је саопштено новинарима да су Американци, Британци и Французи испалили 103 ракете на циљеве у Сирији, али да је сиријски ПВО успео да обори чак 71 ракету, и то са старим совјетским системима.

Мало касније, на специјалном брифингу у Министарству одбране САД, генерал Кенет Мекензи, у име Комитета начелника штабова оружаних снага, категорички је тврдио како су све испаљене ракете погодиле циљеве, као и да ниједан од авиона који су били у акцији није отешћен и да су се сви вратили у базе.

Сиријци нису ни тврдили да су погодили било који авион, али су с видео-снимцима потврђивали да су оборили „томахавке“.

Ако су тачне информације саопштене у Москви, Американци и савезници су доживели бруку, па зато и тврде да су погодили све циљеве.

Како су Сиријци са совјетским системима С-125, С-200, као и „Бук“, „Квадрат“ и „Оса“ успели да оборе толики број ракета, питање је које постављају и руски новинари. Генерал-пуковник Сергеј Рудској, који руководи Главном оперативном управом Генералштаба РФ, не скрива да је у последњих годину и по Русија помогла Сирији да обнови свој ПВО и да наставља да помаже Дамаску да противваздушну одбрану осавремени.

Један од најбољих познавалаца ракетне технике и ПВО система, руски пензионисани генерал-мајор Павел Золотарјов, који је сада на функцији заменика директора Института за изучавање САД и Канаде, верује да су Руси помогли Сирији да доведе у бојеву готовост ПВО системе које је Дамаск набавио седамдесетих година од СССР.

— Очигледно је да су ПВО јединице Сирије добро обучене, а да се западна коалиција није најбоље припремила за ракетне ударе – оцењује генерал Золотарјов.

Многи су у Русији, али и у земљама које се солидаришу са Асадом, зажалили што Кремљ пре неколико година није продао системе С-300 Сирији, већ је од тога одустао, после молби које су стигле из западних земаља. Сада у Москви кажу да су спремни да се врате преговорима о продаји С-300 Дамаску.

Руски експерти сматрају да је за заштиту Дамаска довољно да тамо буду три-четири дивизиона система С-300, а за покривање целе Сирије је потребно од 10 до 12 дивизиона. Ако буде политичке воље у Кремљу, системи С-300 могу да стигну у Сирију веома брзо. Додуше, то не би били С-300 са фабричке линије, јер је обустављена њихова производња, али их Русија има довољно у војним складиштима. А најновији системи С-400 су за Сирију прескупи. Наравно, проблем је и то што за примену С-300 сиријски официри тек треба да буду обучени. Њих би инструктори могли да припреме за пет-шест месеци.

— У односу на системе које сада има Сирија, С-300 је сасвим нови технички ниво. С-300 може истовремено да прати и гађа шест циљева, док амерички „патриоти“ могу да нишане само четири. Стари системи које има Сирија могу да гађају један циљ – објашњавају руски експерти.

Могуће је и да ирански официри који су већ обучени за гађање системима С-300 пренесу знања Сиријцима.

Американци не негирају да су искористили „механизам за избегавање конфликта“, односно да су војним и дипломатским путем саопштили Русима када ће бити реализован напад и који објекти ће бити гађани, што је потврдио и амерички генерал Кенет Мекензи. Чему су онда служиле претње председника Трампа у оном чувеном оглашавању на „Твитеру“, да ће Русима послати лепе и нове ракете, тешко је одгонетнути. Остаје да се нагађа да ли је неко од трезвенијих генерала упозорио шоумена Трампа да би гађање руских позиција могло да се претворили у велики рат.

Најновија Трампова акција ће сигурно отрезнити и оне руске политичаре попут контроверзног Владимира Жириновског, који се радовао победи Доналда Трампа на председничким изборима у САД.

У Москви никога није изненадила вест да Савет безбедности ОУН није усвојио предлог руске резолуције о најновијој агресији на Сирију. У нападу су учествовале три сталне чланице Савета безбедности које имају право вета, па је било нереално да оне признају своје грехе. Руски предлог су подржали Кинези и Боливија, а четири земље су биле уздржане.

Али са сигурношћу се може очекивати да Москва ускоро узврати својим ветом, кад на дневном реду буде предлог документа о Сирији који су припремили агресори.

СЕЋАЊЕ НА ВИЈЕТНАМ
У совјетско време Кремљ не само што је слао у Вијетнам ракете и авионе, већ су тамо у рату против Американаца учествовали и совјетски пилоти. Кад су Американци почели у марту 1965. да стално бомбардују Северни Вијетнам, Москва је послала своје официре пилоте и специјалисте за ПВО. До краја рата у Вијетнаму, СССР је дао својим савезницима 95 система С-75 „Двина“ и, за њих, више од 7.500 ракета. Осим тога, СССР је дао Вијетнаму 316 авиона, као и 687 тенкова.

ГОРБАЧОВ: ЛИЧИЛО ЈЕ НА ТРЕНИНГ
Све што се догодило у суботу у Сирији личило је на тренинг. Такав напад са таквим резултатима никоме није потребан. Зато је могуће да је то био тренинг, пре него што стварно крену да пуцају, а то до доброг неће довести – изјавио је Михаил Горбачов, последњи совјетски председник којег је свет запамтио као „оца перестројке“.

ТУРСКЕ РАЧУНИЦЕ
Интересантно је да већина руских медија прећуткује да је турски председник Реџеп Ердоган подржао гранатирање Сирије. Пензионисани пуковник Семјон Багдасаров, директор московског Центра за изучавање Блиског истока, изјавио је да се лукави Ердоган понаша у зависности од ситуације. Прикривајући се Русијом, он заузима део сиријске територије, а када САД бомбардује Асада, увек то поздравља, јер машта о томе да постави свог човека у Дамаску и додатно „отргне“ Алепо.

Аутор Бранко Влаховић

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here