Бомбардовање трајало дуже због Љиље Смајловић

Поделите:

Kомисија за истраживање убистава новинара огласила се поводом писања Илустроване политике.

Kако се наводи у саопштењу, “Илустрована политика“ наставља са срамном и опасном спиралом лажи која је започета текстом „Ћурувија дочекао бомбе” у Политици експрес неколико дана пред убиство Славка Ћурувије (у којем је на основу лажи да је Ћурувија тражио бомбардовање, нацртана мета за стрељање које је након неколико дана извршено).

Овога пута, Горан Kозић каже: „Да се разумемо: вероватно је покојног колегу и убио режим, али за такву тврдњу нема доказа…”, али се одмах износе ужасне оптужбе без и једног доказа на рачун Љиљане Смајловић, да је управо захваљујући њеном утицају на Вашингтон пост, бомбардовање Србије трајало много дуже него што је планирано.

“Не само да је реч о новој опасној лажи, већ је реч о континуитету лажи са тврдњом да је Љиљана Смајловић после убиства Славка Ћурувије, наносила Србији исту врсту издајничке штете као и Ћурувија, пре него што је убијен. Љиљана Смајловић је чланица и један од иницијатора оснивања Kомисије за истраживање убистава новинара, која је основана управо због тога што петнаестак година после убиства Ћурувије није било разрешено ко га је убио. Подигнута је оптужица на основу бројних доказа и суђење се управо одвија уз бројне контроверзне одлуке суда, и покушаје да се крунски докази елиминишу, али и без доследног извођења доказа у потпуности, без саслушања главног истражитеља у овом случају“, наводи се у саопштењу.

“Паралелно са оваквим одлукама судског већа, покренуто је и оправдавање будуће могуће ослобађајуће пресуде активирањем „професионалаца“ који су се доказали деведестих, као што су Ђорђе Мартић и Горан Kозић. Уместо да се инсистира на утврђивању шта се заиста догодило, и ко су убице Славка Ћурувије, оптужница против Славка проширује се и на Љиљану Смајловић, опасним лажним оптужбама и аргуменима који су представљали оправдавање за хајку на Ћурувију, сада само проширену оптужбама да би бомбардовање одмах стало само да конгресмен Смит није рекао да „Милошевићев режим убија новинаре“, што је пренео Вашингтон пост.

Да ли се то, уместо расветљавања судбине Славка Ћурувије, сада мета црта на Љиљани Смајловић која би требало да буде одговорна за разарање Србије и убиство бројних цивила, бар месец дана дуже него што је планирано, како то конструише Kозић? Или то можда није довољно за ту мету, па се пита да ли ју је послао Алија Изетбеговић да руши Србију“, додаје Kомисија.

Kако се наводи, изгледа невероватно да се овакви текстови појављују скоро двадесет година после уништења “Дневног телеграфа” и “Европљанина” и убиства Славка Ћурувије.

“Да ли сада и Љиљана Смајловић треба да се креће градом водећи рачуна ко је прати, као што је Славка пратило 27 припадника Државне безбедности два дана, до пар минута пред само стрељање? Kомисија за истраживање убистава новинара инсистира на судском извођењу свих релевантних доказа. Такође, апелујемо на МУП да сви прозвани у таласу напада на медије и новинаре које је таргетирала Илустрована политика буду на прави начин безбедносно заштићени, уколико се процени да би њихова безбедност могла да буде угрожена, укључујући, наравно, и чланицу Kомисије Љиљану Смајловић“, наводи се у саопштењу.

 

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here