Борбу против „лажних вести“ почињем од Данаса

Поделите:

На насловној данашњег Данаса, у тексту под насловом „Златни лав и друге вести“, наводите да су новинари српских медија награду за мир „Златни лав“ помешали са наградом Венецијанског филмског фестивала. Наводите такође да „зли језици кажу да је то једна од оних награда које организатори понуде за одређену суму новца…“, а на крају текста: „Ово су само неке од тема којима би могла да се бави саветница председника Сузана Васиљевић у борби против лажних вести, коју је недавно најавила. Баш у Венецији.“

Драго ми је да подржавате моју жељу за успостављањем система борбе против лажних вести, те ћу вам овом приликом навести све наведене у вашем тексту.

Прво, Венецијански филмски фестивал, тзв. Мостра, основан је у августу 1932. год (за више детаља погледати википедију:https://en.wikipedia.org/wiki/Venice_Film_Festival)значи пре 86 година не 70

Друго, нису је помешали са филмском наградом већ су пренели само текстове из италијанских медија, којим они најављују ову доделу (проверити линкове на енглеском и италијанском, а ја вам шаљем и превод, да не буде да се нисмо разумели:

http://www.tvnumeriuno.it/?p=13994

http://www.castellinews.it/17270/attualita/ad-aleksandar-vucic-il-leone-doro-per-la-pace-a-venezia-la-cerimonia-di-premiazione/

Треће, о награди одлучује жири, нико потенцијалне добитнике не контактира пре номинације, према томе нема речи о новчаној надокнади за ову награду.

Наводите у горепоменутом тексту и следеће: „Сећате се специјалног рата, о њему стално извештавају таблоиди. То је оно када се сви уроте против нас, потпомогнути страним плаћеницима и домаћим издајницима, а у последњем моменту нас одбрани Путин, претходно се консултујући са Трампом…“ – очекујући моју реакцију на писање тих, како ви кажете „таблоида“.

Нисам сагласна са сваким текстом који новине објаве како би повећали тираж, али нажалост на то не могу да утичем. Kао што не могу да утичем ни на вашу жељу да „реконструишете“ немачку владу, па у циљу објављивања оног што желите да чујете заборавите да Сигмар Габријел није више министар спољних послова Немачке. (у аттацхменту је насловна страна Данаса, 29. октобар 2018).

С обзиром да сте сагласни са мојом „борбом“ против лажних вести, можда би било добро да почнете са личним залагањем у сопственој кући. Поред три наведене грешке (бићу културна па их нећу назвати „лажима“ јер желим да верујем да су ненамерне) само у једном делу овог текста, приче са насловне стране Данаса од 29. октобра ове године, могла бих да наведем и многе друге. Понекад би било корисно очистити „ђубре“ у сопственом дворишту па тек онда прећи на туђе.

У нади да ћете објавити мој текст, такође на насловној, срдачно вас поздрављам!

ОДГОВОР НОВИНАРKЕ ДАНАСА ОБЈАВИЋЕМО У СУТРАШЊЕМ БРОЈУ

Вучићеви снажни напори у промовисању мира

Првог децембра 2018. године венецијанска церемонија доделе међународних награда враћа се како би прогласила људску изузетност. Kључне личности у предузетништву, али такође и у уметности и међународним односима, срешће се у 72. години доделе награде, успостављене почетком четрдесетих година двадесетог века. У протеклих 11 година, председник Одбора био је др Силено Kанделарези, који је веома напорно радио како би се наставила историјска традиција Златног лава.

Kада је реч о организацији, важно је поменути фондацију Федус, којом председава Њ. е. Марио Бачини. Ове суботе ће се одржати два сегмента овог догађаја: „Златни лав за предузетништво“, најважнији догађај посвећен италијанском пословању, који промовише  „Armando Curcio Editore Spa, C Holding Srls, Venice in The World Srls i Leone di San Marco Srls“.

Догађај је наставак прошломесечног догађаја за медије, уприличеног у Монтечиторију, када су додељене званичне номинације.

Истог дана, доделиће се Златни лав за мир, који је, по речима председника Kанделарезија, „симбол друштвених достигнућа у протеклих 70 година и конкретна жеља за бољу будућност“.

„Златни лав, симбол друштвених достигнућа у протеклих 70 година“, рекао нам је председник током конференције, „увек трага за новим начинима да прошири људске таленте. Златни лав за предузетништво и Златни лав за мир су коначни облици фестивала рођеног 1947.“

Луз Адриана Сарчинели (глумица и водитељка која је освојила Сребрног лава, као најбоља глумица у 2016) биће домаћин церемоније.

Амбасадор за мир за 2018. годину биће председник Србије Александар Вучић, захваљујући својим изузетно снажним напорима у промовисању мира.

Међу гостима, који ће ове суботе бити у Венецији, јесу потпредседник Владе Италије Матео Салвини, Њ. е. Ренато Брунета и Њ. е. Франко Фратини.

 

Данас

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here