БОРИС ЏОНСОН ШОКИРАО ЗАПАД И МУСЛИМАНЕ: „Убијени у Сребреници нису били анђели!“

Поделите:

Британски премијер Борис Џонсон позван је да се извини за чланак који је написао 1997. године о масакру у Сребреници, у којем је „ове муслимане“ описао као „не баш анђеле“.

У писму, упућеном заједно са 30 посланика, посланик лабуриста Тони Лојд тврди да „не постоји изговор за било какав начин окривљавања жртава геноцида за његово почињење“.

У Даунинг стриту, међутим, поручују да су Џонсонови коментари извучени из контекста.

Британски медији наводе да је пре 25 година 8.000 муслимана убијено у Сребреници, а да је две године касније Џонсон, пишући за лист „Отава ситизен“, осудио оно што се догодило, описавши то као „најгори масакр на европском тлу од Трећег Рајха“, пренео је Танјуг.

Џонсон је тада рекао да би било тешко Западу да интервенише у сукобу.

„У реду, кажем, судбина Сребренице била је страшна. Али они нису били баш анђели, ови муслимани“, навео је Џонсон.

У писму више од 100 муслиманских организација и представника заједница позвало је Џонсона да се извини, тврдећи да је присуствовање догађајима у знак сећања на Сребреницу „без размишљања о вашим претходним коментарима, увреда за жртве и њихове породице“.

У одговору на писмо, Даунинг стрит поручује:

„Овај цитат је јасно изведен из контекста. Премијер је, током протеклих 25 година, доследно осудио геноцид у Сребреници као један од најгорих злочина у историји“, навео је Даунинг стрит.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here