БОРИС СТОЈKОВСKИ: Дукља, Зета, Црна Гора – корени српског идентитета

Поделите:

ПРЕДАВАЊЕ др Бориса Стојковског на тему „Дукља – Зета – Црна Гора: корени српског идентитета” може се погледати на званичном Јутјуб каналу Kултурног центра Новог Сада.
Историчар др Борис Стојковски предавање је започео напоменом о важности тачних историјских података, јер се управо због нетачних података термини Дукља, Зета и Црна Гора погрешно користе.

-Међутим, када је у питању идентитет савремене Црне Горе највише се, нажалост, злоупотребљава управо средњи век – објашњава Стојковски.

Да би се термин Дукље лакше разумео, Стојковски је говорио и о једном од дукљанских најзначајнијих владара, Јовану Владимиру, као и његовим потомцима и њиховим деловањима.

У наставку предавач говори о Немањићима и Зети, појашњавајући како је након феудалног растакања државе и владавине Немањића Зета припала лози Балшића, а затим је говорио и о лози Црнојевића. Потом, указује на важност црквеног питања када се говори о идентитету данашње Црне Горе, те је говорио о значају српских манастира и задужбина који су били на овим просторима.

Такође, говорио је и о Јелени Балшић и улози „Горичког зборника” и „Отписанија богољубног”. Предавање је завршено наглашавањем да називи Дукља, Зета, а ни Црна Гора не одређују идентитет ове земље.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here