Бошњаци намећу геноцид кроз српску неслогу

Поделите:

У БиХ поново актуелна прича о изменама Кривичног закона како би се пред свршен чин довела РС. Oд вербалног деликта желе да праве кривично дело. Говедарица: Срби обарају предлог уколико дође у Парламент

НА политичкој сцени у БиХ је актуелан је нови покушај Бошњака да кроз измене кривичног закона БиХ уведу ригорозне казне за негирање геноцида у Сребреници. Ово је још један у низу покушаја Бошњака да улове капиталца у мутном, али како кажу представници странака из РС, од тога неће бити ништа.

Према речима саговорника “Новости”, бошњачки политичари на челу са Бакиром Изетбеговићем и СДА, чим нањуше да су српски политичари разједињени на државном нивоу, покушавају да иза њихових леђа провуку закон који би био више него штетан за Српску и Србе.

Вукота Говедарица, председник СДС, каже, за “Новости”, да покушај Бошњака неће проћи у Парламенту БиХ, јер ће Срби сваки покушај увођења кажњавања негирања геноцида у Сребреници оборити.

– Без обзира на политичке размирице политичара из Српске, став је јединствен и политичке разлике се на овом питању стављају са стране. Бошњаци нису једине жртве из протеклог рата, како они желе да се представи. Жртава је било на све три стране. Мислим да политика Бошњака и Бакира Изетбеговић иде сада у правцу да поменути закон подрже и Хрвати. Ипак, без Срба овај се закон не може усвојити у БиХ, и то мора бити јасно и Бошњацима и Хрватима. Овде имамо обичан популистички покушај. С једне стране, праве забаву, а са друге стране покушавају да у први план гурну заштитнике бошњачких интереса – истиче Говедарица, и истиче да колико год буде јак притисак бошњачких политичара на овом питању, толико ће јединство српских странака бити јаче у заустављању тих покушаја.

Министар безбедности у Савету министара БиХ Драган Мектић каже, за “Новости”, да је став српских министар по овом питању јасан, и једино је прихватљив став Владе РС и Министарства правде РС око измена Кривичног закона БиХ:

– Бошњаци желе да од вербалног деликта направе велико кривично дело, а све како би се прогонили Срби. То нема подршку представника из Српске и ту се завршава свака прича око оваквих измена Кривичног закона БиХ.

Посланик СНСД у Парламенту БиХ Душанка Мајкић каже, за “Новости”, да Бошњаци увек покушавају да искористе српску неслогу и да прогурају некакав случајан закон, а у овом случају су то измене Кривичног закона које су веома опасне за српски нараод:

– Није реално да овакве измене добију подршку у Парламенту БиХ, и већ сада се може рећи и да неће добити. Овде је на цени злоупотреба институција преко којих Бошњаци гледају једино свој интерес, а на штету српског народа. Замислите само шта би било ако би се усвојио овакав закон, онда би се Срби прогонили у БиХ где год живе.

РАДНА ГРУПА

ВЕЋ је прошло месец дана и откако је Савет министара БиХ, без подршке српских министара, утврдио измене и допуне Кривичног закона БиХ којима је, између осталог, предвиђена затворска казна за оне који поричу или умањују геноцид, што није отишло у Парламент БиХ. Из Савета министара БиХ је већ поручено да ће се због измена закона формирати и радна група која би требало да постигне компромисно решење.

ФЕДЕРАЦИЈА ВЕЋ ИМА ЗАКОН

У ФБиХ већ је усвојен закон који кривично санкционише особе које негирају геноцид. Правници из Српске кажу да евентуалним усвајањем таквог закона на нивоу БиХ, адвокати у судници, бранећи свог клијента, не би смели да кажу да се у Сребреници није догодио геноциод.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here