Bošnjaci nameću genocid kroz srpsku neslogu

Podelite:

U BiH ponovo aktuelna priča o izmenama Krivičnog zakona kako bi se pred svršen čin dovela RS. Od verbalnog delikta žele da prave krivično delo. Govedarica: Srbi obaraju predlog ukoliko dođe u Parlament

NA političkoj sceni u BiH je aktuelan je novi pokušaj Bošnjaka da kroz izmene krivičnog zakona BiH uvedu rigorozne kazne za negiranje genocida u Srebrenici. Ovo je još jedan u nizu pokušaja Bošnjaka da ulove kapitalca u mutnom, ali kako kažu predstavnici stranaka iz RS, od toga neće biti ništa.

Prema rečima sagovornika “Novosti”, bošnjački političari na čelu sa Bakirom Izetbegovićem i SDA, čim nanjuše da su srpski političari razjedinjeni na državnom nivou, pokušavaju da iza njihovih leđa provuku zakon koji bi bio više nego štetan za Srpsku i Srbe.

Vukota Govedarica, predsednik SDS, kaže, za “Novosti”, da pokušaj Bošnjaka neće proći u Parlamentu BiH, jer će Srbi svaki pokušaj uvođenja kažnjavanja negiranja genocida u Srebrenici oboriti.

– Bez obzira na političke razmirice političara iz Srpske, stav je jedinstven i političke razlike se na ovom pitanju stavljaju sa strane. Bošnjaci nisu jedine žrtve iz proteklog rata, kako oni žele da se predstavi. Žrtava je bilo na sve tri strane. Mislim da politika Bošnjaka i Bakira Izetbegović ide sada u pravcu da pomenuti zakon podrže i Hrvati. Ipak, bez Srba ovaj se zakon ne može usvojiti u BiH, i to mora biti jasno i Bošnjacima i Hrvatima. Ovde imamo običan populistički pokušaj. S jedne strane, prave zabavu, a sa druge strane pokušavaju da u prvi plan gurnu zaštitnike bošnjačkih interesa – ističe Govedarica, i ističe da koliko god bude jak pritisak bošnjačkih političara na ovom pitanju, toliko će jedinstvo srpskih stranaka biti jače u zaustavljanju tih pokušaja.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić kaže, za “Novosti”, da je stav srpskih ministar po ovom pitanju jasan, i jedino je prihvatljiv stav Vlade RS i Ministarstva pravde RS oko izmena Krivičnog zakona BiH:

– Bošnjaci žele da od verbalnog delikta naprave veliko krivično delo, a sve kako bi se progonili Srbi. To nema podršku predstavnika iz Srpske i tu se završava svaka priča oko ovakvih izmena Krivičnog zakona BiH.

Poslanik SNSD u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže, za “Novosti”, da Bošnjaci uvek pokušavaju da iskoriste srpsku neslogu i da proguraju nekakav slučajan zakon, a u ovom slučaju su to izmene Krivičnog zakona koje su veoma opasne za srpski naraod:

– Nije realno da ovakve izmene dobiju podršku u Parlamentu BiH, i već sada se može reći i da neće dobiti. Ovde je na ceni zloupotreba institucija preko kojih Bošnjaci gledaju jedino svoj interes, a na štetu srpskog naroda. Zamislite samo šta bi bilo ako bi se usvojio ovakav zakon, onda bi se Srbi progonili u BiH gde god žive.

RADNA GRUPA

VEĆ je prošlo mesec dana i otkako je Savet ministara BiH, bez podrške srpskih ministara, utvrdio izmene i dopune Krivičnog zakona BiH kojima je, između ostalog, predviđena zatvorska kazna za one koji poriču ili umanjuju genocid, što nije otišlo u Parlament BiH. Iz Saveta ministara BiH je već poručeno da će se zbog izmena zakona formirati i radna grupa koja bi trebalo da postigne kompromisno rešenje.

FEDERACIJA VEĆ IMA ZAKON

U FBiH već je usvojen zakon koji krivično sankcioniše osobe koje negiraju genocid. Pravnici iz Srpske kažu da eventualnim usvajanjem takvog zakona na nivou BiH, advokati u sudnici, braneći svog klijenta, ne bi smeli da kažu da se u Srebrenici nije dogodio genociod.

Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here