Бошњаци су прокоцкали прилику да направе БиХ

Поделите:

Бошњачки политички лидери изабрали су да са странцима крену у сатанизацију Срба и освету уместо да су се отпочетка договарали са суграђанима. Тиме су пропустили озбиљну прилику да направе БиХ. Знамо како је завршио идентичан процес у Југославији, када се Србима приговарало за истоветне грешке, и то нико не може да заустави, рекао је за „Политику” Милорад Додик, председник Републике Српске, који сматра да српски народ у тим процесима једино властита наивност може сврстати на страну губитника.

Додик оцењује да међу Србима нема љубави за БиХ. Истиче да је све сведено на све ређи рефлекс у коме се некоме тек омакне да понекад изусти да је из БиХ. За Додика су и трендови унутар Европске уније сведочанство да је БиХ немогућа земља: „Тек апстракција и експеримент странаца који би да овде направе нешто мултиетнично, што је у свету изгубило утакмицу. За нас је БиХ морање”, каже Додик.

Имамо две деценије ровите ситуације. Какав период предвиђате у наредне четири године, посебно ако вас грађани изаберу у Председништво БиХ?

Ова земља мора да се врати у оквире Устава БиХ. На дневни ред мораће да се врате многа питања. Не можете да имате вануставне институције. Морамо у преговоре о ономе што је наметнуо високи представник. Бошњаци то неће хтети, али имаће велике изгледе да БиХ уопште не функционише. Они ће бити у прилици да бирају. Минуле четири године су изгубљене са становишта борбе за РС у заједничким органима, много је пропуштено. Национална политика срозана је на покушаје држања предавања Бањалуци. Високи представник мораће да дође у Скупштину РС и поднесе извештај, положи рачун РС. Правим контакте у најмоћнијим центрима света како бих придобио сагласност за укидање високог представника. Верујем да би Доналд Трамп разумео о чему је реч. То подржавају Руси и знатан део европских земаља. Шта су Младен Иванић и остали који се хвале контактима донели РС? Бољи положај, неку инвестицију… или су својим нечињењем само допринели да се странци комотније врате на праксу присиљавања и мешања? Aмбасадори ће имати своје место, инаугурације и пријеме. О унутрашњим питањима нема приче с амбасадорима. Ако их занима како треба да се понашају, нека препишу улогу амбасадора у другим земљама. Ако доносите инвестиције, добродошли сте. Ако ви или неки ваш грађанин имате проблем у пословању – дођите, решићемо то. Ако их занима политичка ситуација, то могу да сазнају од британске обавештајне службе инсталисане у БиХ. Не може америчка амбасадорка да обилази институције целог дана и даје задатке. На сваком кораку имамо белодане примере мешања странаца, а Иванић то обесмишљава па, као, тражи доказе. За разлику од прошлих времена, када су странци мислили да само они могу нас да опсервирају, сада је то обострано.

Има ли назнака да се неспоразуми могу оставити по страни, да се разговара о правној држави, изградњи, напретку…

Није спорно то да направимо неки облик сарадње. БиХ је пропустила прилику да етаблира своје дугорочно постојање зато што је скрнављен Дејтон. Промовишући дух Дејтона уместо слова тог закона, странци су довели ову земљу у глиб. Можда би било паметно да поставимо ствари тако да нико не смета никоме, да постоје три суверена стуба, и два ентитета, која функционишу засебно, на заједничком нивоу, радећи оно око чега се усагласимо. Можда би БиХ тако могла да преживи неко време. Конституисање БиХ било је системска грешка у распаду Југославије која на истим принципима није преживела. Шта је сада с ЕУ, кад су све мултинационалне приче у кризи? Вежбали су на нама и ништа нису направили. Најзначајнији ресурс Бошњака, Срба и Хрвата јесте горко сећање на рат. Људи су спремни да живе у немогућим конструкцијама, каква је БиХ, али нису спремни за рат, и то одржава земљу. Никоме рат не треба. Када не би било РС са својом снагом, одавде би се Срби масовно иселили, као с Косова. Ако нас боли то што је суд укинуо 9. јануар (Дан РС – примедба „Политике”), онда Бошњаци морају имати неку емпатију за то, а они ликују. Значи, радовали би се да нема РС. Тврдње да нема притиска да се ослаби РС подвала су народу да се умири па да атакују на нас. Стално атакују на аутономију тражећи неке заједничке процедуре. Покушаћемо да разговарамо о правној држави, али то подразумева да постоји уставна држава. Кажу да је све што постоји на нивоу БиХ завршена прича, али није, све док наметнутих институција нема у Уставу БиХ, чак и ако је за то под присилом гласано у парламенту БиХ. Не смемо олако да одустајемо. Европа нас је преварила када смо расписивали референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, вратићемо то.

Поново сте се састали с Путином, полажете много у Трампов други мандат, били сте у Аустрији код вицеканцелара Штрахеа, који верује да ЕУ чека прекретница након наредних избора. Колико ви рачунате на ту прекретницу?

Пажљиво процењујемо ситуацију. Нико не може да каже да је Европа иста као пре пет година. Постоји поларизација између Меркелове и Макрона, који представљају, условно речено, стару Европу, и снага које предводе Орбан, Вишеградска група, па и Аустрија и Италија, које хоће опстанак ЕУ, али као заједнице држава и народа. Европу у којој би се идентитет фаворизовао, а не укидао. БиХ је била експеримент управо за ону Европу која пропада. Никада овде није престала прича о босанском језику, нацији, писму… То је слично европским вредностима које у досад промовисаном облику губе шансу на европском тлу, па тако слични трендови и овде морају да пропадну. Идентитете не можете тек тако да поништите. То је тако једноставно разумети. У мају су европски избори и волео бих да на њима победе снаге које су за оснаживање идентитета. То ће довести до снажења наше политичке позиције, немам ниједну дилему око тога.

Вучић је изнео информације о утицају страних земаља на прилике у БиХ, о чему и ви говорите…

То је јавна тајна и то сви знају. Амерички и британски амбасадор окупљају фаворите, позивају наше људе и убеђују их да треба да се окрену од наших политика. То се десило, на пример, Сташи Кошарцу, Луки Петровићу и другима, којима говоре како је политика Бањалуке погрешна, нуде им привилегије ако се од ње дистанцирају. Носиоцу наше листе Николи Шпирићу уводе америчке санкције због наводне корупције, пред изборе, а нигде истраге, о пресуди да не говорим. А Иванић каже да се Србија меша, па Вучића сад по свету питају да ли се Београд можда меша и мора то да објашњава. Зову људе, обећавају им неке мале привилегије, позивају по састанцима, организују сесије, траже уступке… Обезбедили су 20 милиона евра, Британци и Американци, да подрже оне које су против институција власти и на страни опозиције, а нас из другог блока сатанизују и за наводно малигно мешање Руса. Прете људима да ако прихвате политику из Бањалуке следи подизање кривичне пријаве. Зна се кога овде перципирају као заступника Руса, али ја сам Србин, волим руску културу и њихову државу, али волим и неке немачке вредности и многе сегменте америчког начина живота. Али, овде се уништава све што би могло имати било какав додир с Русима.

Хвалите се статистиком, опозиција замера на броју инвеститора.

Њихова власт пре десет година је имала покривеност увоза извозом од 35 одсто, а ми имамо 75 одсто. Њихов домаћи производ био је 2,5 милијарди евра, код нас је дупло већи. То смо успели у условима дефлације. Плата просветног радника и полицајца сада је већа од 500 евра, била је 240 евра. Просечна плата у РС је 435 евра, тражимо модел по којем би се и то повећало. У првој половини године индустријска производња порасла је за 5,7 одсто, а расла је и прошле године. Све то у тешким привредним условима, и ситуацији када нам је ЕУ наметнула пословну климу. Натерали су нас да отворимо границе, а привредник који дође овде да прави фабрику, да би извозио робу у ЕУ, мора да рачуна на ригорозне услове сертификовања. У последњих 16 квартала у РС расте БДП, од три до 3,7 одсто. Ниједна плата ни пензија не касне, покушавамо да повећамо плате и потрошњу, али превасходно како бисмо одговорили на проблем одласка радника. У последњој години није се повећао број радника у јавном сектору, а расте укупна запосленост. Задуженост је око 42 одсто БДП-а. Не могу набројати изграђене објекте, болнице, школе, зграду Владе РС, а нека опозиција покаже тоалет који је направила.

Замера вам се да олако подржавате трећи ентитет, јер се верује да то може бити опасно по РС, пошто се предвиђа хрватско-бошњачка криза после избора, па би свако распакивање Дејтона могло РС за туђи рачун беспотребно ставити на тапет.

Драган Човић рекао је да је РС недодирљива и да у захтевима за своју аутономију не траже ништа науштрб РС. Сетите се, главни проблем РС био је то што су странци заједно са Хрватима и Бошњацима правили снажан блок рушења РС. Били смо сами и нејаки, Србија тада нејака, Русија неопорављена. Тројство које нас је нападало било је мотивисано понекад и мржњом према оном што ми имамо. И тачно је да сад основна криза није лоцирана на перцепцији о РС, него на односима између Бошњака и Хрвата. Није ли то тако можда управо зато што смо и ми нешто додали и подузели? Нису ли неки наши далеки политички потези довели до тога? Или неки силни мудраци без визије и аналитичности мисле да такве ствари тек тако падају с неба, док се седи у фотељи и гледа да се измакне из сваке утакмице? РС је неприкосновена, боримо се да нам се врати оно што нам је отето, није лоше имати неког од савезника у БиХ за те планове. Главни проблем Хрвата је однос са Бошњацима, не више са Србима, подржавам хрватске захтеве у ФБиХ.

Политика

Поделите:

7 Коментари

  1. Srbi u Republici Srpskoj Krajini su zrtvovani da bi Republika Srpska opstala i imala tako siroka ovlascenja. 200 hiljada urbanih Srba i 250 hiljada u Oluji je prognano iz Hrvatske. Tako da ne treba da se za.bavaju ni opozicija ni vlast u Republici Srpskoj i u Srbiji nego da rade na povratku ovlascenja koje je Srpska imala. Slave povratak 9. januara, a sta je sa sustinski vaznim stvarima. Gde je Brcko u RSu? Gde je fiskalna i ekonomska samostalnost? Zasto RS nema pozivni broj ko Kosovo? Zasto ne nastupa na sportskim takmicenjim?

  2. Mi smo prevaranti i izdajnici i imamo pamcenje vinske musice. Izdali smo Italiju u Prvom svetskom ratu: dogovor je bio da oni dobiju Dalmaciju severno od Cetine a mi juzno, a mi smo ih prevarili i paktirali sa nasim neprijateljom Hrvatima sto nam se vratilo Jasenovcem i Olujom. Izdali smo i Bosnjake: dogovor je bio da mi dobijemo jednu polovinu BiH (RS) a oni drugu (Federaciju). A mi sad opet paktiramo sa neprijateljom i podrzavamo treci entitet.

  3. Bosnjaci se ljute s pravom. Sta hocete, da ih sa trecim entitetom sabijete u geto Sarajevo-Zenica-Tuzla? Nakon stravicnog etnickog ciscenja Srba iz Hrvatske Hrvati nemaju nikakva prava u BiH. Bosnjacka je dobra volja da li hoce da ih drze u Federaciji ili nece. Srbi nemaju nikakva prava da se mesaju u poslove Federacije, pogotovo ne na stetu Bosnjaka, nego da gledaju svoja posla i kako da Republika Srpska bude nezavisna.

  4. Problem je sto su na vlasti ubaceni agenti iz Zapadne Hercegovine (odakle se zna da su bile najvece ustase u Drugom svetskom ratu). Seselj, Draskovic, Vucic, Milicka iz Jajca im sad kao glumi prozapadnu struju. Sve sto rade rade na stetu Srba i Srbije. Koji normalan covek bi doveo Srbiju pod bombe NATO pakta a da na kraju ne dobije nista. Onaj krmak Seselj ismeva Srpski parlament, valja se po podu, podnose amandmane da ne moze da se raspravlja o zakonima, hoce samara vladike, ruga se Karadjordjevicima. Koji Srbin bi mogao i da pomisli da uradi tako nesto.

  5. Od svih ovih stetocina Dacica, Seselja, Vucica na kraju su Djindjic i Kostunica bili najveci Srbi: vratili su Boze pravde, vrati su Srpski grb, vratili Karadjordjevice, veronauku u skolama. A stetocine su bile protiv svega toga. Predao sever Kosova, jos trguje Presevo i Bujanovcem a ovamo se kao “bori kao lav” za Kosovo. Jos koci ulazak Srbije u NATO i EU.

  6. Kad se udje u pogresan voz svaka je stanica pogresna. Ko god hoce prorusku komunisticku drzavu ima Republiku Srpsku. Srbija je s druge strane uvek bila prozapadna i rojalisticka. Zato su nam namerno zabili taj satanski zig sa fudbalskim timovima Partizan i Crvena Zvezda, jos nas kao teraju da navijamo na ta sranja. NATO i EU zdaj. Rusija je izdala pravoslavlje, mirno je gledala pad Krajine, shodno tome nije treci Rim i zasluzuje da bude unistena.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here