Бошњачки члан Председништва БиХ осумњичени ратни злочинац, медији „заборавили“ Џаферовићеву прошлост

Поделите:

За новог члана Председништва БиХ из реда бошњачког народа изабран је Шефик Џаферовић, некадашњи ратни начелник Центра службе безбедности у Зеници. Као функционер СДА, Џаферовић је доспео у жижу јавности када је против њега поднео кривичну пријаву Мирсад Кебо, потпредседник Федерације БиХ у периоду 2007-2015, због сумње за умешаност у ратне злочине.

Кебо је то учинио након што је дошао у посед документације у којој се наводи да је Џаферовић био удаљен на свега десет метара од одсецања главе српском цивилу у Возући 1994.

У допису, који је Кебо послао главном тужиоцу БиХ, навео је да је, обнашајући дужност потпредсједника ФБиХ, стекао повјерење једног броја грађана, који су му доставили своја сазнања, информације и дио документације којим су располагали.

“То се односи на сумњу да су Сакиб Махмуљин и Шефик Џаферовић 18. априла 1994. године приликом посјете ослобођеној Возући добили информацију и били удаљени 10 метара од мјеста гдје су припадници одреда ‘Ел Муџахид’ ликвидирали – одсјекли главу цивилу, припаднику српске националности”, наводи Кебо у допису који је упутио Салиховићу.

Један од докумената које је Кебо послао главном тужиоцу БиХ, а који је у посједу “Независних”, односи се и на службену забиљешку тадашње Станице јавне безбједности (СЈБ) Зеница.

Потписници те забиљешке наводе да су припадници СЈБ Зеница били пратња приликом доласка “предсједника Изетбеговића у обилазак ослобођеног мјеста Возућа”.

“На улазу у Возућу заустављени смо на војном пункту с изреком да мало причекамо јер су, како кажу, припадници јединице ‘Ел Муџахид’ ухватили неког Србина, па је у току његова ликвидација. Пратили смо начелника ЦСБ, господина Шефика Џаферовић, био је присутан и командант 3. корпуса господин Махмуљин, као и командири полиције Касим Алић и Кемал Ибраковић”, наводи се, уз низ правописних грешака у тој забиљешци, коју су те 1994. сачинила двојица полицајаца СЈБ Зеница.

Интересантно је да је медијима у региону „промакла“ ова чињеница која доводи у питање легитимности и кредибилитет Џаферовића као члана председништва БиХ.

  Независне, НСПМ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here