Bošnjačko nacionalno veće traži za Sandžak ustav, guvernera,vladu, policiju i – sever Crne Gore

Podelite:

BOŠNJAČKO nacionalno veće je danas objavilo inicijativu kojom traži specijalni status za ovu regiju u Srbiji, koji bi podrazumevao Ustav u čijoj bi izradi učestvovali stručnjaci Evropske unije.

O pitanjima iz svoje nadležnosti Sandžak će donositi zakone i druga opšta akta, a Albancima, Bošnjacima, Crnogorima i Srbima, bio bi priznat status konstitutivnih naroda, kaže se u Inicijativi i dodaje će ova regija imati skupštinu, guvernera, vladu, policiju i sudstvo.

“Prvi izbori za ove organe održaće se pod nadzorom OUN, Evropske unije i OEBS-a, a svi sporovi o specijalnom statusu konačno će se rešavati u okviru Specijalnog komiteta za Sandžak Evropske unije”, kaže se u dokumentu i dodaje da će Sandžak biti trajno demilitarizovan, pod nadzorom OUN i Evropske unije.

To, po ovoj inicijativi, podrazumeva da vlasti Srbije u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti, dok bi kontrolu granica Sandžaka vršile međunarodne snage.

Teritorija Sandžaka na kojoj se uspostavlja specijalni status obuhvata područja sadašnjih opština: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje, zaključuje se u Inicijativi koju je Bošnjačko nacionalno veće danas objavilo.

(Beta)

Podelite:

1 komentar

  1. Plava ruka ubrzava desintegraciju. Ako mislite da grupica islamskih fanatika i poislamizovanih srbalja ima tu moć da se organizuju i da nekome (Srbskom narodu i državi Srbiji) postavljaju ma kakve uslove, treba da se upiše u prvi razred OŠ. Oni imaju “kaver” ili zaštitu od asocijacije zapadnih ambasadora koji se drsko zovu “Prijatelji Sandžaka” da se srbi ne dosete njihovih podlih namera. Scenario sa izazivanjem incidenata pod lažnom zastavom smo prošli (Markale, Račak, i sl.), a demilitarizacija i upad “nepristrasnih” OEBS/plavih šlemova smo takođe prošli.
    Dokle više naivnosti!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here