Božović: Njegoš postaje sve više „neprijatelj stvarnosti“

Podelite:

Glumac Petar Božović u pjesnicima, kako kaže, kao i svi glumci, vidi starije sestre i braću i tvrdi da je poezija nešto na šta se čovjek uvijek može osloniti.

Božovićev poetski koncert „Luča mikrokozma“ na programu je u četvrtak, 18. aprila u Velikoj sali Doma omladine.

Njegoševa „Luča mikrokozma“ je najveće poetsko-religiozno djelo u srpskoj literaturi filozofske misli. Dramatizovao ju je i režirao Petar Božović, koji ujedno tumači misli velikog pjesnika.

„Za mene je poezija nešto kao mjesto, gdje možete uvijek da se naslonite kada ste sami, nesrećni, kada vam je lijepo, beskrajno“, rekao je Petar Božović, gostujući u Beogradskoj Hronici na Radio televiziji Srbije.

„U svim situacijama, koje su nerješive u vašoj duši i mozgu, rješive su u poetama, jer oni su najbliži bogu, a mi glumci smatramo sve pjesnike kao nekom vrstom starije sestre ili brata, tako da, sa Njegošem razgovarati, je jako zanimljivo“, rekao je glumac.

Dodao je da, ako gledamo protok vremena, Njegoš postaje sve više „neprijatelj stvarnosti“.

„Niko ne voli da upoređuje ova stanja sa ocjenom velikog pjesnika, i to krasi naše doba, što bi se reklo, da postoji kultura, možda bi se čovjek i prisjetio nečega, ali da nekultura vlada, tu smo se svi složili“, zaključio je Božović.

in4s.net
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here