Брајовић у Тирани ударио на СПЦ – Џомић: Брајовић је продао ђедовину па сад скреће тему са својих дугова

Поделите:

Иако на удару јавности због бројних афера које се везују за његово име, од којих је последња у вези трансакција са риволвинг картицама и оптужбама Душка Кнежевића и Рашка Коњевића изазвала чак и реакцију Тужилаштва, Иван Брајовић је наставио да обавља свету режимску дужност отвореног обрачуна са православним вјерницима и Српском православном црквом

Актуелни предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић имао је данас излагање на конференцији „Религија као инструмент мира“ која се у организацији предсједника Републике Албаније у сарадњи са Стејт департментом, одржава у Тирани.

Брајовић је, у духу надахнутих говора свог ментора,  предсједника Републике Мила Ђукановића, и без слова о угрожености српског народа о чијој дискриминацији свједоче бројни примјери на дневном нивоу, истакао да „историја и традиција Црне Горе најбоље могу да свједоче о томе да различитости треба посматрати као предност која спаја и обогаћује живот наших грађана“.

Заборављајући да подсјети присутне на богату праксу прогона свештеника Српске православне цркве, покушаје рушења цркве на Румији и крстионице на Михољској превлаци, Брајовић је нагласио да је Црна Гора грађанска, секуларна држава, посвећена заштити вјерских слобода, које третира питања личне духовности и привржености појединца одређеним вриједностима.

Похваливши се уставним нормама, предсједник Парламента је казао како су свима загарантована и неприкосновена права вјероисповијести, организовања и дјеловања, преумивши да појасни како изгледа остваривање тих права када полицијске снаге са интервентним возилима опколе нпр. Цркву Светог Преображења Господњег на Ивановим коритима како би спријечили свештенство Митрополије црногорско-приморске да одржи свету литургију поводом славе овог храма.

Без да се на тренутак запита о кредибилности онога што говори с обзиром на оптужбе којима је изложен, Брајовић је образлагао и нови Закон о слободи вјероисповјести, казавши да је намјера црногорске власти да усклади законодавство са највишим европским стандардима, јер су, како је казао, јаке демократске институције и владавина права предуслов свеукупног развоја и бољег квалитета живота наших грађана.

„Нови закон ће гарантовати пуну слободу вјероисповијести, а држава ће заштитити имовину и културно благо које припада свим грађанима и обезбиједити да закони Црне Горе једнако важе за све, на читавој територији наше државе”, истакао је предсједник Скупштине, додавши да предложени законски текст подразумијева и заштиту прворазредних свјетских културно-историјских споменика на подручју наше државе, јер чување цивилизацијских тековина је од непроцјењивог значаја за развој црногорског друштва и државе уопште.

А како изгледа заштита у режији ДПС-СД-мањинске странке коалиције најбоље знају православни вјерници и СПЦ, чије храмове актуелна власт и Иван Брајовић желе да преотму, оне који има сметају сруше, а свештенике и цркву ставе под своје окриље, инаугуришући државну вјеру и државну цркву која ће бити по њиховом пуном контролом.

Отуда је Брајовић усред Албаније, позивајући се на мир, историју и традицију кроз сопствени доживљај,  Српску парвославну цркву и Митрополију црногорско-приморску у Црној Гори, оптужио за изазивање подјела у црногорском друштву, рекавши да својим дјеловањем и изјавама појединих црквених великодостојника „подрива политичко и правно устројство на којима се темељи црногорска државност“.

У истом маниру партијског војника, Брајовић је најавио и обнову аутокефалне Црногорске православне цркве, која је, како је стручно објаснио, нестала насилним укидањем Црне Горе 1918., истичући да је то „обавеза нас који смо повратили државност 2006“.

С обзиром на бројне примјере кршења Устава и закона на свим функцијама које је актуелни предсједник Парламента обављао све ове године, трагично звучи његово позивање на законске одредбе, демократске тековине и владавину права. Стигнатизацијом СПЦ и Митрополије, оправдавањем отимачине и утјеривање религије по сопственим мјерилима, Брајовић је јасно демонстрирао своје демократске домете и етичке принципе.

Зато предсједнику Парламента не сметају ни риволвинг картице, ни бројне оптужбе за злоупотребе којима су грађани Црне Горе оштећени за милионске износе. Он и са пољуљане позиције на којој тренутно лавира поручује да ће наставити да отима цркве и земљиште, а вјерницима намеће своју вјеру и свештенике са партијским референцама.

Ипак, како је предсједник СД-а и сам казао у Тирани, питање права на вјероисповјест је врло деликатно и има посебан значај. Да га тако доживљавају и православни вјерници у Црној Гори јасно су показали више пута. Свјесност Брајовића и њему надређених од суштинске је важности.

Поводом клевета Ивана Брајовића огласио се Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић Координатор Правног савјета Митрополије Црногорско-Приморске:

-Да нису тужне биле би смијешне тиранске изјаве предсједника Скупштине Црне Горе
Ивана Брајовића. У питању су класичне клевете које, у тренутку у коме су и од кога су
саопштене, имају други циљ. Јасно је да њему циљ нису Митрополија Црногорско-Приморска и Српска Православна Црква. И врапци на гранама по Подгорици данас знају да Брајовић, плагирањем туђих идеја на крајње некреативан и карикатуралан начин, покушава да пажњу јавности са личних дугова, продаје земље, риволвинг картица са енормним минусима, орочених банкарских депозита јавног предузећа које контролише његова политичка партија, најављених снимака и других запрепашћујућих проблема које има и као личност и као политичар скрене на Митрополију Црногорско-Приморску и Српску Православну Цркву. Чудиме што није помињао Митрополију и Српску Цркву када је, претпостављам са руком на срцу, продавао ђедовину по Бјелопавлићима и када је риволвинг картицу доводио до позитивне нуле.
О подривању правног и државног поретка Црне Горе ваљда боље од његових изјава свједочи чињеница да је против њега, а не против Митрополије формиран предмет у Специјалном државном тужилаштву. Није био тако глагољив претходних дана на домаћем терену када је немушто покушавао да објасни своју улогу у аферама које се везују за његово име, презиме и државну функцију.
Брајовићу је савјетније да своју пажњу усмјери на своје проблеме и да се помоли Богу
да му дометне снаге да свој крст понесе достојанствено и одговорно, а не да клевеће Цркву.
Но, бојим се да у његовом случају ни Бог, док се не покаје, не може помоћи.

Видовдан, ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here