Brajović u Tirani udario na SPC – Džomić: Brajović je prodao đedovinu pa sad skreće temu sa svojih dugova

Podelite:

Iako na udaru javnosti zbog brojnih afera koje se vezuju za njegovo ime, od kojih je poslednja u vezi transakcija sa rivolving karticama i optužbama Duška Kneževića i Raška Konjevića izazvala čak i reakciju Tužilaštva, Ivan Brajović je nastavio da obavlja svetu režimsku dužnost otvorenog obračuna sa pravoslavnim vjernicima i Srpskom pravoslavnom crkvom

Aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović imao je danas izlaganje na konferenciji „Religija kao instrument mira“ koja se u organizaciji predsjednika Republike Albanije u saradnji sa Stejt departmentom, održava u Tirani.

Brajović je, u duhu nadahnutih govora svog mentora,  predsjednika Republike Mila Đukanovića, i bez slova o ugroženosti srpskog naroda o čijoj diskriminaciji svjedoče brojni primjeri na dnevnom nivou, istakao da „istorija i tradicija Crne Gore najbolje mogu da svjedoče o tome da različitosti treba posmatrati kao prednost koja spaja i obogaćuje život naših građana“.

Zaboravljajući da podsjeti prisutne na bogatu praksu progona sveštenika Srpske pravoslavne crkve, pokušaje rušenja crkve na Rumiji i krstionice na Miholjskoj prevlaci, Brajović je naglasio da je Crna Gora građanska, sekularna država, posvećena zaštiti vjerskih sloboda, koje tretira pitanja lične duhovnosti i privrženosti pojedinca određenim vrijednostima.

Pohvalivši se ustavnim normama, predsjednik Parlamenta je kazao kako su svima zagarantovana i neprikosnovena prava vjeroispovijesti, organizovanja i djelovanja, preumivši da pojasni kako izgleda ostvarivanje tih prava kada policijske snage sa interventnim vozilima opkole npr. Crkvu Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima kako bi spriječili sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske da održi svetu liturgiju povodom slave ovog hrama.

Bez da se na trenutak zapita o kredibilnosti onoga što govori s obzirom na optužbe kojima je izložen, Brajović je obrazlagao i novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti, kazavši da je namjera crnogorske vlasti da uskladi zakonodavstvo sa najvišim evropskim standardima, jer su, kako je kazao, jake demokratske institucije i vladavina prava preduslov sveukupnog razvoja i boljeg kvaliteta života naših građana.

„Novi zakon će garantovati punu slobodu vjeroispovijesti, a država će zaštititi imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbijediti da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države”, istakao je predsjednik Skupštine, dodavši da predloženi zakonski tekst podrazumijeva i zaštitu prvorazrednih svjetskih kulturno-istorijskih spomenika na području naše države, jer čuvanje civilizacijskih tekovina je od neprocjenjivog značaja za razvoj crnogorskog društva i države uopšte.

A kako izgleda zaštita u režiji DPS-SD-manjinske stranke koalicije najbolje znaju pravoslavni vjernici i SPC, čije hramove aktuelna vlast i Ivan Brajović žele da preotmu, one koji ima smetaju sruše, a sveštenike i crkvu stave pod svoje okrilje, inaugurišući državnu vjeru i državnu crkvu koja će biti po njihovom punom kontrolom.

Otuda je Brajović usred Albanije, pozivajući se na mir, istoriju i tradiciju kroz sopstveni doživljaj,  Srpsku parvoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori, optužio za izazivanje podjela u crnogorskom društvu, rekavši da svojim djelovanjem i izjavama pojedinih crkvenih velikodostojnika „podriva političko i pravno ustrojstvo na kojima se temelji crnogorska državnost“.

U istom maniru partijskog vojnika, Brajović je najavio i obnovu autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, koja je, kako je stručno objasnio, nestala nasilnim ukidanjem Crne Gore 1918., ističući da je to „obaveza nas koji smo povratili državnost 2006“.

S obzirom na brojne primjere kršenja Ustava i zakona na svim funkcijama koje je aktuelni predsjednik Parlamenta obavljao sve ove godine, tragično zvuči njegovo pozivanje na zakonske odredbe, demokratske tekovine i vladavinu prava. Stignatizacijom SPC i Mitropolije, opravdavanjem otimačine i utjerivanje religije po sopstvenim mjerilima, Brajović je jasno demonstrirao svoje demokratske domete i etičke principe.

Zato predsjedniku Parlamenta ne smetaju ni rivolving kartice, ni brojne optužbe za zloupotrebe kojima su građani Crne Gore oštećeni za milionske iznose. On i sa poljuljane pozicije na kojoj trenutno lavira poručuje da će nastaviti da otima crkve i zemljište, a vjernicima nameće svoju vjeru i sveštenike sa partijskim referencama.

Ipak, kako je predsjednik SD-a i sam kazao u Tirani, pitanje prava na vjeroispovjest je vrlo delikatno i ima poseban značaj. Da ga tako doživljavaju i pravoslavni vjernici u Crnoj Gori jasno su pokazali više puta. Svjesnost Brajovića i njemu nadređenih od suštinske je važnosti.

Povodom kleveta Ivana Brajovića oglasio se Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije Crnogorsko-Primorske:

-Da nisu tužne bile bi smiješne tiranske izjave predsjednika Skupštine Crne Gore
Ivana Brajovića. U pitanju su klasične klevete koje, u trenutku u kome su i od koga su
saopštene, imaju drugi cilj. Jasno je da njemu cilj nisu Mitropolija Crnogorsko-Primorska i Srpska Pravoslavna Crkva. I vrapci na granama po Podgorici danas znaju da Brajović, plagiranjem tuđih ideja na krajnje nekreativan i karikaturalan način, pokušava da pažnju javnosti sa ličnih dugova, prodaje zemlje, rivolving kartica sa enormnim minusima, oročenih bankarskih depozita javnog preduzeća koje kontroliše njegova politička partija, najavljenih snimaka i drugih zaprepašćujućih problema koje ima i kao ličnost i kao političar skrene na Mitropoliju Crnogorsko-Primorsku i Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Čudime što nije pominjao Mitropoliju i Srpsku Crkvu kada je, pretpostavljam sa rukom na srcu, prodavao đedovinu po Bjelopavlićima i kada je rivolving karticu dovodio do pozitivne nule.
O podrivanju pravnog i državnog poretka Crne Gore valjda bolje od njegovih izjava svjedoči činjenica da je protiv njega, a ne protiv Mitropolije formiran predmet u Specijalnom državnom tužilaštvu. Nije bio tako glagoljiv prethodnih dana na domaćem terenu kada je nemušto pokušavao da objasni svoju ulogu u aferama koje se vezuju za njegovo ime, prezime i državnu funkciju.
Brajoviću je savjetnije da svoju pažnju usmjeri na svoje probleme i da se pomoli Bogu
da mu dometne snage da svoj krst ponese dostojanstveno i odgovorno, a ne da kleveće Crkvu.
No, bojim se da u njegovom slučaju ni Bog, dok se ne pokaje, ne može pomoći.

Vidovdan, IN4S

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here