Брани Дарвина и оде ти глава

Поделите:

Након што је директор Центра за промоцију културе Немања Ђорђевић реаговао на дебату о петицији за ревизију изучавања Дарвинове теорије еволуције, покренута је процедура за његову смену.
Он је у јавном писму упућеном министру просвете Младену Шарчевићу, позвао на заштиту науке од оваквих иницијатива.

Зашто је покренут затев за Вашу смену?

– Из два разлога. Први је то да сам ја изразио свој лични став кад сам прозвао министра науке да каже своје мишљење о Дарвиновој теорији еволуције, која је била у центру пажње. Други разлог је, да ЦПН наводно, није донео неке правилнике, иако није наведено који су то правилници.
Који је био Ваш мотив да напишете отворено писмо?

– Улога директора ЦПН-а је да промовише науку. Отворено писмо постоји да би се јавност укључила у неку тему од интереса јавности. Апсолутно стојим иза изнетог става. Ми живимо у времену у којем постоји озбиљна криза научне културе. Присетимо се 2004. године, када је тадашња министарка просвете желела да избрише Дарвинову теорију еволуције из уџбеника. Ми не смемо да имамо дугачак фитиљ када су ове теме у питању. Треба одмах реаговати у друштву у коме је научна писменост пољуљана псеудонауком. Пре само две године на Скупштини смо имали расправу да ли деца треба да се вакцинишу или не. Ако се погледају подаци пре вакцинације, више од пола милиона људи је годишње умирало од богиња. А ми у 2015. години расправљамо о потреби за тим.

Где нас то води?

– Када би у школама постало присутно преиспитивање без доказа, расправе без аргумената, неуочавање логичких грешака и слепо веровање ауторитетима, долазимо до псеудонауке, и надвиће се озбиљна сенка над науком. Ми смо имали пример да су телевизије са националном фреквенцијом одбројавале до смака света.

Може ли псеудонаука да “победи” науку?

– Најбољи начин да подријете демократију, јесте да учините неко друштво неинформисаним. Наизглед слобода да имамо свој став се руши у моменту кад немамо целу слику. Ако живимо у друштву у коме постоје људи магнети, у којем постоји смак света, где је вакцинација лоша појава, онда је све могуће.

Где је сада српска наука?

– Истраживачи су увек једна мала заједница. Око 13.000 људи чини ту заједницу. Они вредно раде, имајући на уму неке идеале. Међутим, треба поменути буџет, који износи једну десетину укупног буџета Министарства просвете. Од тог износа 70 посто се издваја за плате. Уколико ја, на пример, Вас позовем да сарађујемо на неком пројекту, и кажем вам да имамо 1.000 динара, али је 750 предвиђено за хонораре, тешко ћу Вас мотивисати.

Срамота за СКЦ
Где је одржана трибина у одбрану Дарвинове теорије порекла врста?
– Увек су се одржавале у Студентском културном центру, све до пре неколико дана, кад су нам саопштили да немају техничке услове да одржимо трибину. Хемијски факутет нам је изашао у сусрет, па је у њиховој сали одржана трибина коју је посетио рекордан број људи. Ја сам поносан.

Vesti online

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here