Бранимир Несторовић: Маске не штите, неке болести српски лекари лоше лече

Поделите:

Ношење маске ствара лажни осећај да си заштићен, па не пазиш на друге мере, оценио је доктор Несторовић

„О корони смо знали све на почетку, али прича је добила необичну димензију. Сви су кренули да је искоришћавају на светском нивоу“

Уочи свог мистериозног нестанка (и појављивања), професор др Бранимир Несторовић  је за Објектив говорио о томе шта мисли о заштитним маскама, начину лечења тешких болести у Србији и позадини која стоји иза прича о корона вирусу.

Како је рекао, епидемија короне је заправо прича о људима и светској политици, док је вирус био само покретач.

Имали смо симулацију епидемије на крузеру Diamond Princess на самом почетку. Видели смо да је на броду било 4.000 људи, у затвореном систему, са централном вентилацијом, значи идеално за ширење вируса. Око 700 људи је било инфицирано, умрло 11, што је смртност 0,25 одсто.

Према томе, знали смо све на почетку, али прича је добила необичну димензију. Сви су кренули да је искоришћавају и то је постала типично политичка прича. У Америци су конгресмени говорили „надамо се да ће вирус оборити Трампа“, рекао је он.

Несторовић каже да није вирус интересантан, већ све остало што се дешава.

„Пандемија је увек било, али све остало што се сада дешава у свету, није изазвао вирус. Чак ни здравствену кризу у свету није изазвао ковид, јер се знало да је здравствени систем Италије, Америке и Шпаније лош“, рекао је Несторовић.

Према његовим речима, један од главних проблема које је уочио током трајања пандемије јесте тај што људи, када се уплаше, често реагују ирационално.

„Хируршке маске штите друге људе од тебе, то се увек знало и то није ништа ново. Али, како је неко већ рекао, ношење маске ствара лажни осећај да си заштићен, па не пазиш на друге мере. Ова криза је показала лоше стање у светској медицини и много контрадикторних изјава“, рекао је Несторовић.

Мени је интересантно како су неки лекари пре короне говорили како маске имају само психолошки ефекат, док је била епидемија грипа, али су сада почели да причају како заправо делују код ковида. Заправо, маска заиста нема никакву заштитну вредност и то јесте чиста психологија, сматра он.

Када су лекови на светском тржишту постали роба и када су почели велики профити, доктори су, као и сви људи, ситно подмитљиви, што се и показало кроз мењање ставова. Људи су на то осетљивији зато што је у питању здравље, али генерално, таква врста корупције се стално догађа, то је део људске цивилизације и нема друштва без корупције, чак ни у Јапану, рекао је пулмолог.

Како каже, постоје лекови који имају добар ефекат, али Светска здравствена организација, Американци и Французи тврде да не делују, зато што не доносе профит.

„Суштина је у цени. Када ти нешто одговара, ти подржаваш, када ти не одговара, од тога се дистанцираш. То су урадили Американци са СЗО, за коју сада кажу да су кинески агенти. То је зато што је Америка економски и епидемиолошки лоше прошла“, рекао је Несторовић.

Знало се да ће тако да буде, зато што је њихов здравствени систем толико лош, да 25 одсто људи нема никакво здравствено осигурање. То су најчешће црнци, гојазни, они који су сиромашни и који се лоше хране. Они не могу да плате лечење и тест, додао је он.

„Једноставно, када лоше прођеш, окривљујеш другога. То је урадила и Велика Британија, која је тражила од Кине да јој надокнади трошкове епидемије“, каже члан Кризног штаба.

Како каже, основни проблем у целој причи јесу мањкавости западњачке медицине, које нико не жели да види и пориче да она има било какву алтернативу.

„Ја сам поборник интегративне медицине. То значи да, имаш инфекцију или пукне ти слепо црево, нећеш да идеш на акупунктуру, него ћеш узети антибиотик или ћеш ићи на операцију, што је класична медицина. Али, за многе болести, ефикасније је лечење које није проистекло са Запада, већ источњачка медицина“, рекао је он.

Каже да га у томе не подржава већина лекара, али да има пуно млађих људи који му се јављају и мисле исто као он.

„Они су усамљени, осећају се несигурно, јер их колеге лекари гледају „бело“. Наравно, није то тек тако, то треба да се укомпонује у протоколе лечења класичних болести и то је амбициозан подухват, али се надам да ћемо заједно успети у томе“, каже Несторовић.

Ми имамо пуно болести које лоше лечимо и докторе је то срамота да признају, тврди др Несторовић.

„Почетне облике рака лечимо доста добро, али узнапредовале случајеве не. До пре четири године, смртност од малигних болести је била иста као 1936. године. Истовремено, традиционална кинеска медицина има методе којима пацијента са раком доводи у равнотежу, да може да живи с том болешћу“, рекао је он.

„Ту има бољих резултата него од цитостатске терапије. Али, наши лекари студирају западну медицину и немају представу о другим медицинама. Кад то чују, изгледа им бизарно. О томе се ни не говори, зато што су то јефтине методе које никоме не би донеле зараду“, додао је Несторовић у интервјуу за Objektiv.rs.

Али, треба да лечимо човека, не органе. Када му дајемо лек, сузбијамо неку манифестацију, али он не може да има обољење бубрега, а да му је све остало здраво. Ту је највећа слабост наше медицине, закључује Бранимир Несторовић.

Mondo

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here