Бранко Радун: Бошњаци су направили своју нацију у Србији са сопственом ревидираном историјом

Поделите:

Српски историчар Александар Раковић потпуно је демолирао Угљаниновог секретара Ахмедина Шкријеља! Раковић је доказао да чланови Странке демократске акције (СДА) осим што не знају своју историју, не знају ни ко су “чувени” Бошњаци по којима су одлучили да назову улице у Тутину. Угљанинова странка, подсетимо, тражи да се чак 799 улица у тој општини преименује и да, уместо српских великана, носе имена Бошњака. Раковић тврди да творци тог пројекта заправо желе да створе “велику Албанију”.

Током гостовања у Јутарњем програму на ТВ Прва, Раковић је ухватио Шкријеља у незнању да је Аћим Ефендија, чије ће име понети једна од улица, протерао Србе из Рашке и спалио српска села.

Угљанинов секретар није знао ни да Ејуп Мушовић, историчар из Тутина, има српско порекло и да су Мушовићи из Никшића. Остајући без аргумената, Шкријељ се бранио како су српски историчари изврнули историју и покушао да убеди како су Бошњаци током историје били угњетавани од Срба и српске власти.
Српска војска непријатељска

О непоштовању државе у којој живе говори и Шкријељина изјава да српске оружане снаге сматра непријатељском силом.

– Све докле у службама безбедности, војсци и полицији, према подацима Фонда за хуманитарно право, ради 3.500 људи који су чинили злочине над санџачким Бошњацима, ми ћемо те оружане снаге сматрати непријатељском силом – изјавио је Шкријељ.

Он је појаснио да би цео пројекат преименовања, односно протеривања српских великана, требало да буде завршен у наредних шест-седам месеци како би све трошкове мењања докумената финансирала ЕУ (она захтева успостављање адресног регистра), а осим Тутина, пројектом су обухваћене и остале санџачке општине Нови Пазар, Сјеница, Пријепоље, Прибој, Нова Варош.

А ево како је текао дијалог.

Шкријељ: Постојећи називи улица у Новом Пазару, Тутину и другим санџачким општинама не одговарају идентитету нити се кроз те називе може видети ко у њима живи, не одражавају стање на терену. Ми имамо један добар пројекат и он ће, акобогда, заживети у свим санџачким општинама, Тутин је први. Тако ће се Улица Стефана Немање звати Булевар Завноса (Земаљско антифашистистичко веће народног ослобођења Санџака). Једна улица која досад није имала назив понеће име Аћим Ефендије. Он је био заслужан за одбрану Новог Пазара од четника и што није извршен покољ који је био планиран.

сторичар и политички аналитичар Бранко Радун каже да су Бошњаци направили своју нацију у Србији са сопственом ревидираном историјом.

– Они одавно пишу своју историју која иде паралелно са нашом, па повремено дође до неких скандала. Они су успели да створе бошњачку нацију у Србији иако већина нити је дошла из Босне нити је икада тамо била. И то тако пролази. Али једна је ствар различито виђење историје, а друга отворено величање ратних злочинаца. Овоме се мора стати на пут – каже Радун.

Раковић: Не могу да верујем шта сам чуо. Моја породица је побегла када је Аћим Ефендија напао Рашку. Ви кажете да у томе нема ничег спорног, а српска села су била спаљена. У тој акцији су и истребљени Срби у неколико села у старој Рашкој.

Шкријељ: Ви српски историчари сте компромитовали историју.
Раковић: Ви хоћете да дате назив Завноса, а KПЈ је донела одлуку да убије Аћим Ефендију као домаћег издајника. Вама се све помешало. Не знате више да ли сте Албанци или Бошњаци. Ви радите на “великој Албанији”, открили сте карте и драго ми је, јер сам ја говорио о томе још раније. До Kладнице је зацртан новопазарски арнаутлук и то су границе “велике Албаније”. То је она застава што се спустила на ЈНА са Исом Бољетинцем на слици.

Шкријељ: Мислио сам да ћемо причати о промени назива улица, а не да коментаришем неке неосноване тврдње једног неодговорног човека који није упућен у ситуацију. По последњем попису, Бошњаци живе у Санџаку. Ми не можемо да заборавимо своје…

Раковић: Албанске корене?

Шкријељ: Па, ми имамо илирско порекло, али смо данас народ са својим развијеним идентитетом. Албанци нам кроз историју јесу помагали и били ослонац…

Раковић: Ви дајете улицу човеку који је протерао моју породицу.

Шкријељ: Ви лажете. У вашу историју више нико не верује. Имамо право да кажемо ко смо. Над нама је извршен организован државни терор за време владавине Слободана Милошевића. У периоду од 1991. до 1996. вршена је тортура над 17.500 Бошњака, који су претучени.

Раковић: Па то су глупости. Kако неко може да туче 17.500 људи? И какве то везе има са давањем улицама имена великоалбанских идеолога?

Шкријељ: Једна улица ће понети и име Ејупа Мушовића, историчара из Тутина, који је био велики Бошњак.

Раковић: Причате бесмислице. Срамота. Ви појма немате ко је био Ејуп Мушовић. Мушовићи су из Никшића, он има српско порекло, чак је и САНУ објавила његове књиге.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here