Бранко Радун: Србија никада неће ући у ЕУ?

Поделите:

Немачки канцелар Ангела Меркел је рекла да ЕУ неће доносити одлуке о о почетку приступних преговора са другим земљама. За то, према њеном а и не само њеном мишљењу, још није дошло време.Медији су ову изјаву протумачили као Немачки јасан став да се направи пауза не само у ширењу чланства ЕУ већ и у смислу уопште започињања преговора са новим кандидатима. Чак и да ЕУ започиње преговоре са новим кандидатима то не би значило и да ће их довршити за десетак година. Она је рекла да че Хрватска највероватније постати чланица ЕУ половином 2013. Како се чини чак и чланство Хрватске није сасвим сигурно иако су се сви клели у проценама да је то потпуно “завршена ствар”.

Па где је ту Србија која очигледно не може да добије ни једва симболичан датум почетка преговора о уласку у ЕУ, што је почетак процеса који може да траје и десет или чак и двадесет лета. Нема је. Нарочито упада у пажњу да ће се евентуално у будућности око потенцијалних кандидата разматрати да ли је споспособан за испуњавање стандарда везаних за конкурентност. То опет потпуно дисквалификује Србију у трци за чланство, а у осталом и друге комшије из региона (чак и Хрватску ако би се то на њу примењивало).

То отприлике значи да ако би Швајцарска пожелела да уђе у ЕУ, а не жели, да би могли да је приме, али да им не пада да примају балканску сиротињу коју би морали да издржавају у ово тешко кризно време кад не знају шта са Грчком да раде. Немачка и даље одбија колективизацију дугова – што значи да презадужене јужњаке – Грке, Италијане и Шпанце не мисли да “шлепа” без да Берлин у томе види свој јасан интерес.

Зашто они не желе да нам дају тај симболички датум почетка преговора, ако знамо да он не значи много? Европска унија има много сопствених проблема и дави се у мору дугова и дефицита, те не зна како да изађе на крај са постојећим чланицама и њиховим кризама и дужничким колапсима. Немачка покушава да спасе читав тај пројекат ЕУ као и еврозону са планом да се трансформише из европске Немачке у немачку Европу. Страх Англосаксонаца је да би тренутна криза еврозоне и агресивнија политика Берлина могли имати колатералну штету у потпуној доминацији Берлина над Бриселом. Уосталом Немци мисле да ако финансирају читав тај циркус од евроинституција, што не би били и формално менаџери ЕУ. Или то или пропаст еврозоне што нико не жели.

Уосталом Србија је ЕУ дала готово све (тржиште, банкарски систем, компаније, институције… ) и Брисел и није мотивисан да иде путем интеграција даље у којима не може много добити а нешто би морали и издвојити за социјалу балканске евросиротиње. ЕУ је у позицији обесног богатог момка који је од сироте девојке добио све што је хтео и стога му ни не пада на памет да је жени и себи на врат натовари само још једну бригу. Но сад је питање да ли та сирота девојка може да нађе неког другог, јер овај очигледно није заинтересован. Е ту лежи квака – не може јер је већ у неформалној вези са љубоморним и осветољубивим човеком који се не би либио да је уништи ако пожели да га напусти јер са њим нема перспективу.

Србија данас очигледно и поред еврооптимизма који се сад пробудио код неких попут Дачића нема европску будућност и не може напред. Али исто тако је сувише далеко отишла у процесу евроинтеграција да би могла раскинути тих хиљаду нити са којима је везана за Брисел. Ми смо пустили Европу код нас која се одомаћила овде и контролише све што је битно у тој мери да чак и да читава наша политичка и интелектуална елита доживи „преумљење“ и постане евроскептична и антиевропејска то не би значило и промену политичке и геополитичке оријентације. Европа нама одређује не само да ли ћемо ући у ЕУ већ и са ким ћемо и у којој мери пословати. Тако пошто су добили све што су хтели и пожелели могу да нас препусте и Турцима па да уместо европских добијемо неоосманске интеграције, са тим да ЕУ и њихов протектор САД задрже већински пакет акција у Србији. Чини се да је некакав план који се оцртава на хоризонту невеселе српске будућности да Србија никада не уђе у ЕУ, а са тим да северни део буде препуштен немачком а јужни турском утицају – као некада кад само били подељени између власти Беча и Цариграда.

Србија за сада на жалост нема шансу да бира између европског и неевропског пута, јер нема капацитет да води независну политику. То је изгубљено у највећој мери Петог октобра, а после су и остаци тог политичког суверенитета губљени у српским међусобицама у којима се увек странци зову да арбитрирају. Наш народ зна да она кућа у којој други одређују ко ће шта радити нема будућност. А у нашој кући сви су важнији од нас самих.

Нужан али не и довољан услов је духовни и интелектуални преокрет код наше политичке, културне и интелектуалне елите. До год наша елита не буде сазрела до тог нивоа да схвати да „Европа“ није Дизниленд и да је потребно да се око сваке битне одлуке или става створи чврст политички и национални концензус до тада ће нам странци газдовати у нашој кући.

Извор: Печат

Поделите:

4 Коментари

 1. Prije 10 g. sam na forumu govorio da Srbija nikad nece uci i JeVu…ne treba ti upitnik Radune, samo usklicnik.

  Sto se Kosova i Metohije tice, nama je najbolje, u datim istorijskim okolnostima (inace ne) ovako, dok ne ojacamo u svakom pogledu, a posebno da mozemo da upravljamo sa velikim brojem Albanaca. Treba samo da sto vise pomazemo tom narodu, drzava Srbija treba u poresku stopu ubaciti procenat, i te pare iz budzeta ulagati u taj narod, direktno osobu po osobu, a i srpske opstine. Jer oni cuvaju Kosovo i Metohiju, takodje treba vise pomagati manastire i jacati diplomatsku ofanzivu. Svakog dana i svuda govoriti o zlocinima nad Srbima.

  A, JeVu je propala. 90/te je zidar u Nemackoj zaradjivao 5000 maraka, Golf je kostao 22 000 maraka, dakle za 4,5 plata zidar je mogao kupiti Golfa. Danas mu treba preko 10 plata. To je JeVu….osiromasuju svoje, sta mi da ocekujemo?

 2. gluposti,poređenje ti je nikakvo….
  ne poredi se plata sa kupovnom moći tako rade mafijaši i gangsteri…..
  pre 30 godina cena nekretnina stanova,kuća je bila veća nego danas pa je i cena zidarskog posla morala biti veća…..
  danas 3-4 betonjerke cisterne izliju pola višespratnice za pola sata,celu zgradu za par dana a pre 30 godina zidar kilavi jedan zid celu sedmicu dana,nišani viskom i vaservagom par cigli da ugradi celo popodne do ručka…..
  morali su biti plaćeni toliko jer mašine nisu imali toliki uticaj na cenu rada..

  danas imaš

  • Da golfa prave roboti. I sta s tim. Plata majstora i plata vise medecinske sestre u svetu uzima kao merilo sredjeg sloja.

   Mogao sam reci i medecinska sestra, viseg ranga, ili stolar, vrioc….poenta je da se raspodeljuje drugacije. I sad oces reci da sindikati jacaju, jel? Sve se tresu gace kapitalistima od sindikata. Kao da je potrebno biti Anstajn da bi znao da je kupovna moc ljudi u Evropi vise nego prepolovljena za 20 godina.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here