Бранко Тепић, дечак са чувене фотографије Жоржа Скригина, 74 године после (ВИДЕО)

Поделите:

Једна фотографиjа, настала 1944. године у Кнежици код Козарске Дубице, заувиjек jе постала симбол антифашистичке борбе и хероjства народа Козаре и Поткозарjа. Риjеч jе о фотографиjи маjке Милице Тепић, коjа дjецу спасава фашистичког терора и злочина, бjежећи и скриваjући се планином Козаром и њеним обронцима.

Фотографиjу jе овjековjечио ратни репортер Жорж Скригин. Седам децениjа касниjе, пронашли смо тадашњег двогодишњег дjечака Бранка Тепића, коjег jе маjка бjежећи носила на леђима, водећи сестру Драгицу за руку. Судбина jе хтjела да му ова фотографиjа на неки начин одреди будућност „вjечитог избjеглице“.

Чувена фотографиjа настала jе у Кнежици приjе 74 годину, када jе ратни репортер Жорж Скригин срео напаћену Милицу Тепић из дубичког Комленца, коjа jе бjежећи од усташа и осталих фашиста, спасавала своjу неjач. Криjући се у шуми, бjежећи од покоља и логора, на леђима jе носила двогодишњег сина Бранка, а за руку водила двиjе године стариjу кћерку Драгицу. Њен син Бранко данас има 73 године.

Бранко сада каже да су „самим чудом остали живи jер тешко jе и замислити да неко може и зими и љети и дању и ноћу бити на Козари, под буквом и да преживи“. Његова маjка jе, каже, „имала jош већи проблем jер jе са собом имала дjецу.“

„Спавали смо у шуми, она jе вjероватно направила неку заштиту од грања да ту спавамо“, каже Бранко.

Извор: Радио Телевизиjа Републике Српске

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here