Братунац: Обиљежено 25 година од страдања Срба у Магашићима

Поделите:

Прислуживањем свијећа за покој душа и полагањем цвијећа уз Централни спомен-крст и на хумке убијених данас је на братуначком гробљу обиљежено 25 година од страдања осам мјештана и уништења српског села Горњи Магашићи код Братунца.

Злочин, који су припадници муслиманских снага из Сребренице починили на данашњи дан у Горњим Магашићима код Братунца, један је од најстравичнијих по свирепости.

У породичним кућама масакрирано је осморо српских цивила из овог села, од којих шест жена, међу којима је била и седамнаестогодишња трудница Љиљана Илић.

За овај као и све остале злочине почињене над Србима у братуначкој општини нико није одговарао нити је процесуиран.

„Рок за доношење судске одлуке у предмету `Горњи Магашићи` био је крај 2015. године, али, нажалост, тај предмет још стоји у ладици Тужилаштва БиХ које покушава да прикрије истину о злочину у том селу“, изјавила је предсједник општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунца Радојка Филиповић.

Она истиче да се породице српских жртава с правом питају да ли ће злочинце стићи заслужена казна или ће истину прикрити такозвани правосудни органи БиХ.

Филиповићева каже да су Горњи Магашићи једно у низу српских села на подручју Братунца које је уништено у посљедњем рату.

На неправду према жртвама из овог српског села указао је и Саша Лончаревић, брат убијене Љиљане Илић.

„Упркос бројним доказима злочине над Србима упорно прикривају, а они који су их чинили слободно шетају овим мјестом. Имао сам 12 година када сам сазнао да је убијена моја сестра која је била у шестом мјесецу трудноће“, рекао је Лончаревић.

Мјештани су подсјетили да су Горњи Магашићи нападнути 20.јула 1992.године у поподневним часовима када су припадници оружаних муслиманских снага из Сребренице убили све цивиле који нису могли побјећи те опљачкали и попалили двадесетак српских кућа у том селу.

Извор: СРНА

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here